Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Hrvatska se neće žuriti u bankarsku uniju

Boris Vujčić i Vedran Šošić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
19.05.2016.
u 18:26

Europska unija od 2024. godine svakom bi svom građaninu jamčila do 100.000 eura štednje po svakom računu i banci

Uvođenje eura prirodan je slijed za svaku državu članicu EU, pa i za Hrvatsku, no nezahvalno je govoriti o rokovima, kazao je guverner Boris Vujčić na zajedničkoj konferenciji središnje banke i Europske komisije o bankarskoj uniji.

Države članice EU 2012. dogovorile su se da će pokrenuti proces stvaranja bankarske unije, a kruna tog projekta bio bi zajednički sustav osiguranja depozita. Počiva na tri stupa, prvi je već uspostavljen jedinstveni nadzor najvećih banaka, drugi je jedinstveni sanacijski mehanizam, a treći i najškakljiviji – europski sustav osiguranja depozita. Europska unija bi od 2024. svakom svom građaninu jamčila do 100.000 eura štednje po svakom računu i banci. Postupno uvođenje europskih jamstva (EDIS-a) trebalo je krenuti od 2017., no puno je otpora ima li se na umu da bi EDIS podjednako jamčio za 100.000 eura štednje u Grčkoj i Njemačkoj. EDIS bi se sastojao od nacionalnih sustava osiguranja depozita i Europskog fonda za osiguranje depozita (DIF), punio bi se postupno u tri faze, a od 2024. bio bi potpuno operativan. Fond bi se financirao doprinosima banaka ovisno o rizicima, a Vujčić kaže da je u pregovorima postignut “vrlo skroman napredak”. Devet država koje nisu uvele euro, pa tako i Hrvatska, nisu dio bankarske unije, što banke iz europodručja stavlja u povoljniji položaj.

Države članice koje nisu u europodručju mogu se priključiti bankovnoj uniji uspostavom sporazuma o bliskoj suradnji, no viceguverner Vedran Šošić ističe da je dosta nepoznanica.

– HNB podržava stvaranje unije, ali njezin trenutačni dizajn povećava opcijsku vrijednost čekanja za države članice izvan europodručja – kazao je Šošić objašnjavajući da odgađanje odluke o ranijem ulasku u bankarsku uniju nema visoke troškove, ali brzo donošenje takve odluke može imati.

>> Vujčić: Ulazak u EBU-u za nas bi bio skok u nepoznato

>> HNB bankama plasirala 100 milijuna kuna

Komentara 2

Avatar pendreck
pendreck
21:04 19.05.2016.

Zasto HNB ne snizi kamatne stope kao sve druge vlasti koje zele potaknuti izvoz?

IC
iz.croatia@gmail.com
20:32 19.05.2016.

Hrvatska se nece zuriti, ali ne radi toga sto ona ne bi htjela, nego sto je objektivno slaba i nejaka da bi udovoljila kriterije europske monetarne politike. To Vam isto dodje kada siromak ne zeli imati auto mercedes i pronalazi mu sve moguce nedostatke, ali objektivno nema financijske moci da ga kupi. Hrvatsko gospodarstvo, BDP i puno drugoga treba dovesti u red, a onda ce pitanje euro-zone doci samo po sebi. Za sada smo minimum 20-30 godina daleko od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije