Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok 30. prosinca

Hrvatska raste objavila završno financijsko izvješće o izborima

Hrvatska raste
Foto: Robert Anic/ PIXSELL
29.12.2015.
u 13:15

Gotovo svi sudionici parlamentarnih izbora javno su objavili završna financijska izvješća, čeka se još ono Domoljubne koalicije

 Koalicija Hrvatska raste (SDP, HNS, HSU, Laburisti, A-HSS, ZS) kampanju za parlamentarne izbore završila je u plusu od 12,50 kuna, pokazuje objavljeno završno financijsko izvješće.  

 Koalicija je na kampanju potrošila 13.795.322 kune, a uprihodovala 13.795.334. Glavninu su činila vlastita, dakle sredstva stranaka, dok je od donatora prikupljeno skromnih 82.500 kuna. Građani i tvrtke u pravilu su donirali po nekoliko stotina kuna, samo jedna zagrebačka tvrtka i jedan građanin iz Malog Bukovca dali su po 10.000 kuna. 

Promidžba i informiranje glavne su rashodovne stavke, a najviše novca "veže" se uz tvrtke Penn, Shoen&Berland američkog PR stručnjaka Alexa Brauna te domaću Bruketa i Žinić. Zbrojeno po izbornim jeidnicama, prva je u kampanji zaradila oko 840.000 kuna, a druga nešto više od 700.000 kuna. 

Zanimljivo je i izvješće o popustima koje je Hrvatska raste dobila za medijsko oglašavanje. Dok joj dobar dio lokalnih televizija i radija nije dao nikakav popust, HRT-ov je iznosio do 50 posto, Nove TV do 55 posto, a RTL-a do 60 posto. Ipak, najveći popust, od čak 80 posto, koalicija je dobila od Telegram medija grupe iz Zagreba. 

Zahvaljujući odobrenim popustima, Hrvatska raste medijsko je oglašavanje platila 5,6 milijuna, umjesto 10,4 milijuna. S obzirom na to da je ta koalicija osvojila 56 saborskih mandata, ima pravo na naknadu izbornih troškova u iznosu od oko 10 milijuna kuna (180.000 po zastupniku), pod uvjetom da prođe financijski nadzor Državnog izbornog povjerenstva. 

Gotovo svi sudionici parlamentarnih izbora javno su objavili završna financijska izvješća, čeka se još ono Domoljubne koalicije. Rok za objavu je do 30. prosinca. 

>> Samo petero od 61 izbornog sudionika nije dostavilo financijsko izvješće

Komentara 10

Avatar juricamesko
juricamesko
13:50 29.12.2015.

sada samo treba sačekati da svi predaju svoja izvješća pa da vidimo koliki je rabat Hrt odobrio ostalima.otkuda pravo Radmanu da utjerujući pretplatu od mirovina i blokiranim dijeli bonuse kao da mu je to očev novac.

KR
Krkan15
13:35 29.12.2015.

Uzalud vam trud svirači.

Avatar zajutrak
zajutrak
13:57 29.12.2015.

Veliki demokrata, socijalista i rodoljub , terbao bi biti, a ono , nedemokrata, posve socijalno neosviještena osoba i mali diktator.., i ne znam zašto mu i treba netko za promidžbu, on sebe tako dobro promovira , uvijek 100% iskreno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije