Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt za EU

Hrvatska prva u Europi ima Čuvare rijeka - zaštitnike tekućica

čuvari rijeka
Marko Prpic/PIXSELL
07.04.2012.
u 08:59

Čuvari rijeka svakodnevno u čamcima nadziru 470 kilometara toka Mure, Drave i Dunava kroz našu zemlju

Pred sve učestalijim krađama šljunka i pijeska, malverzacijama u upravljanju vodnim gospodarstvom, devastacijom obale, odbacivanju smeća, krivolovu, nerijetko i dinamitom, od početka ove godine bori se šest hrvatskih čuvara rijeka – koji čine jedinstven domaći projekt kojega će prema najavama, s toplom dobrodošlicom preuzeti Europska unija i prije no što postanemo punopravna članica.

Nadzor 470 km tekućica 

Čuvari rijeka su iznimno hrabra, ali i iznimno malobrojna ekopostrojba od šest zaljubljenika u očuvan čovjekov okoliš iz različtih udruga i gradova, a koji će noseći uočljive odore zaštitinika  tekućica svakodnevno u čamcima nadzirati  470 kilometara toka Mure, Drave i Dunava kroz našu zemlju na međusobno podijeljenim dionicama kod Čakovca, Varaždina, Virovitice i Osijeka.

Svaka ekipa na terenu ima svoj čamac, “naoružani” smo dalekozorima, fotoaparatima i gps uređajima. Svakodnevno ćemo nadzirati svoje dionice te sve nepravilnosti prijavljivati  nadležnim službama u Hrvatskoj, ali i u Europskoj Uniji, približio je rad Čuvara rijeka Tibor Mikuška, koji će biti nadležan za nadzor dionice na rijeci Dravi od Donjeg Miholjca pa do njezinog ulijevanja u Dunav kod Aljmaša u Osječko baranjskoj županiji.

Prijetnje na terenu

Ovaj ekološki projekt inicirala je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Found) s vrlo ambicioznim ciljem.
Prvi puta u Hrvatskoj grupa ljudi koja se brine  o rijekama udružila kako bi obilazila redovito teren i na vrijeme uočila moguće prijetnje na njemu, pa ako je potrebno i djelovala protiv njih, pojasnila je Olga Jovanović, asistentica za projekte voda pri WWF-ovom programu u Hrvatskoj.

Osim što će budnim okom motriti na sve nepravilnosti na hrvatskom terenu, a koje su doista brojne, Čuvari rijeka pazit će i na obale u Sloveniji, Mađarskoj te Srbiji, o čemu će također izvijestiti nadležne službe tamošnjih država. Dodatna motivacija svakako leži I u činjenici da je ovaj projekt nominian pri UNESCO-u, a dijelit će ga pet zemalja regije (Austrija, Slovenije, Hrvatska, Srbija i Mađarska) kako bi očuvali prekogranični rezervat biosfere Mure, Drave i Dunava.

Prikupljanje podataka

Posla imamo jako puno, a nas je malo, no ne sumnjamo da ćemo doprinijeti uspjehu projekta, smatra Mikuška, koji se višegodišnjim djelovanjem na zaštiti tekućica doista nagledao brojnih nepravilnosti u upravljanju vodnim gospodarstvom.

Naše djelovanje bit će usmjereno i na uzimanje podataka o biološkoj raznolikosti, ali i ostalih informacija za znanstvena istraživanja, pojasnio je jedan od šest hrabrih čuvara rijeka. Svi prikupljeni podaci kako o lošim pojavama, tako i onim dobrim bit će objedinjeni kako bi se dodatno pomoglo zaštiti tokove rijeka Mure, Drave i Dunav kroz našu zemlju.

Čuvari rijeka su predstavnici nevladinih organizacija Zeleni Osijekm Zeus, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Franjo Košćec, Prirodoslovno društvo Drava i Baobab.

 

Komentara 9

Avatar GERO2
GERO2
09:20 07.04.2012.

Naravno kad drzava ne ulaze u proizvodnju da bi zaposljavali,moraju negdje zaposliti pa je tako najlakse zaposliti na drzavne jasle,i tako dokazati svoju nesposobnost.

Avatar kravata
kravata
12:25 07.04.2012.

nepotrebna radna mjesta koga če uhvatit možda kakvu sirotinju kojoj treba par kubika.

OB
-obrisani-
19:44 07.04.2012.

Samo nizvodno nikad uzvodno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije