Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporazumno

Hrvatska preuzela zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču

\'hrvatska_zastava\'
Arhiva VL
24.08.2011.
u 13:42

Zgrada je zaštićeni spomenik kulture, a smještena je u blizini niza drugih veleposlanstava.

Na temelju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 23. kolovoza 2011. zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču, izvijestili su iz hrvatskog ministarstva.

Navedena zgrada, površine 892 četvornih metara, zaštićeni je spomenik kulture, a smještena je u blizini niza drugih veleposlanstava. Zgradu će, nakon unutarnjeg uređenja, RH koristiti za vlastite potrebe, s obzirom na obvezu da do kraja ove godine aktualnu zgradu veleposlanstva (bivšu rezidenciju SFRJ, koja je privremeno ostala u posjedu Republike Hrvatske) preda Bosni i Hercegovini. Sa zgradom je preuzeto i šest umjetničkih djela hrvatskih i 13 djela stranih autora, ističe se u priopćenju.

Riječ je o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. “regije OECD”, a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno deset objekata.

Na temelju dogovora postignutog na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju u svibnju ove godine, koji je održan nakon određenog zastoja u razgovorima, utvrđen je vremenski plan primopredaje navedenih deset nekretnina koje su bile ili još većinski jesu u posjedu Republike Srbije.

Uz dva stana u Trstu koja je preuzela početkom srpnja ove godine te jučer preuzetu zgradu veleposlanstva u Beču, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti još četiri nekretnine (zgradu veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju).

Preostale tri nekretnine bit će predane Hrvatskoj zaključno do 31. kolovoza 2012. godine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te rezidencija u Stockholmu).

Iz ministarstva također ističu da je za rujan dogovoren sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ u Sarajevu na kojem bi se trebalo nastaviti pregovore oko daljnje raspodjele.

Komentara 25

CH
Charles
14:23 24.08.2011.

Naravno da je do sada u vlasništvu bila Srbija. Ona je \"nasljednica\" Jugoslavije. HDZ je s indignacijom takvo što odbio i time se odrekao puno stvari (ako je to HDZ uopće bio u stanju razumjeti!) - tako, recimo, zaboravite sve zlatne medalje koje su Hrvati osvojili na Olimpijadama ili svjetskim prvenstvima, npr. To je sada sve srpsko. Živio HDZ.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
14:40 24.08.2011.

kad će se u hrvatski posjed vratiti brijuni?

Avatar Rafael B
Rafael B
14:02 24.08.2011.

A tko je dosada bio u posjedu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije