Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Turskoj

Erdogan: Situacija u BiH je u okviru Daytonskog sporazuma, možemo pomoći, ali bez direktiva

Kolinda Grabar-Kitarović, Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Vecernji list
09.01.2018.
u 18:48

Nakon svečanog dočeka dvoje predsjednika započeli su razgovore na kojima bi glavne teme trebale biti stanje u Bosni i Hercegovini, te odnosi Europske unije i Turske

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je danas poslijepodne u jednodnevni radni posjet Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Nakon održanog sastanka pred novinare su izašli predsjednica Grabar-Kitarović i turski predsjednik Erdogan.

– Hrvatska je za nas uvijek vrlo važna država i nama je interes da ona bude jaka, naši odnosi su na vrlo visokom nivou te se odnosi s Hrvatskom i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresirana na svim platformama za skladan razvoj privrednih, političkih i drugih odnosa – rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

– Povezivanjem unutar Europe postoje neki zajednički ciljevi kojima svi stremimo i oni se odražavaju na naše bilateralne odnose te se reflektiraju na naše privredne odnose, u trgovini i međusobnoj razmjeni ulaganja, naša ekonomska suradnja je odraz dobre političke suradnje. Na energetskom sektoru također imamo uspješnu suradnju, svi problemi naših poduzeća se nastoje riješiti na terenu, konkretno i u Hrvatskoj. Vrlo smo ponosni na naša ulaganja u Hrvatskoj i podržavamo ih kao država jer su od zajedničke koristi – rekao je Erdogan.

– Imali smo vrlo plodne i korisne sastanke danas, mi smo s Hrvatskom koja je od 2013. članica EU nastojali da bez obzira na to pojačamo i osnažimo našu međusobnu suradnju, na ovom sastanku smo prošli kroz regionalne i međunarodne odnose. Vrlo je važna i naša vojna suradnja. U ovom vrlo osjetljivom razdoblju nastojat ćemo stremiti ka rješavanju svih problema i izazova koji su nam na putu. Što se tiče i borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom području. Potreban je što jači sustav savjetovanja zbog situacije u BiH, odgovarajuća ministarstva će se naći na zajedničkom sastanku, u tom dijalogu će biti vrlo važno biti da se ostvari zajednički cilj ka miru u našim regijama. Ovaj posjet smatram vrlo korisnim, plodnim i vrlo uspješnim i dao je vjetar u leđa našem odnosu – rekao je turski predsjednik.

– Moj posjet Turskoj je radni posjet, ali meni osobno vrlo vrijedan radi daljnjeg razvoja odnosa između Turske i Hrvatske. Veoma mi je drago ponoviti ono što je već naglasio predsjednik Erdogan, Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose, ali ima prostora za poboljšanje osobito na području gospodarstva, ulaganja i investicija. Još se sjećam vašeg posjeta Zagrebu u travnju 2016. godine kada smo slavili godišnjicu priznanja Islama u Hrvatskoj kao religije. Trgovinska razmjena je prošle godine bila samo 350 milijuna eura, a sjećam se da ste rekli da moramo doseći milijardu eura trgovinske razmjene, vjerujem da je to moguće. Postoje brojne prilike od turizma, gdje vidimo povećani broj turski turista, no mogućnosti su puno veće, stoga koristim ovu priliku da pozovem turski narod da posjete Hrvatsku – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica se osvrnula i na stanje u Bosni i Hercegovini.

– Zahvalna sam vam što shvaćate potrebu da Hrvatska i Turska nastave svoju ulogu kao promotori procesa u BiH koje će ovu zemlju približiti napretku na dobrobit svih njezinih građana i omogućiti joj članstvo u EU, naša zemlja podupire plan za članstvo i nadamo se da će doći do napretka u tom pogledu. Potrebna je jednakost sva tri naroda u BiH i potreba da se nastavi s gospodarskim reformama koje će utjecati na živote sva tri naroda i budućnost BiH – istaknula je predsjednica te sye zahvalila turskom kolegi na zbrinjavanju migranata koji bježe iz ratom pogođenih afričkih zemalja.

Na pitanje jesu li u razgovorima o BiH razgovarali i o poziciji hrvatskog naroda u BIH te koji je njegov stav i treba li doći do izmjene izbornog zakona, turski predsjednik je odgovorio:

– BiH i stanje koje je u njoj prisutno je u okviru Daytonskog sporazuma, to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo s trojnim sustavom i zajedničkim radom i nastojanjima pomoći, mi imamo stalnu namjeru i fokus da pomognemo, ali bez direktiva, ovako ili onako trebate raditi.

Na kraju se našalio kako je Hrvatska odradila vrlo važan posao transfera Domagoja Vide u turski Bešiktaš.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović stigla u Tursku

Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre odnose bez otvorenih pitanja, a dvije zemlje nadaju se da zajedno mogu utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini, kojoj prijeti politička blokada pošto je dijelove izbornog zakona osporio Ustavni sud BiH.

BiH u listopadu očekuju novi izbori, te bi u sljedećih nekoliko mjeseci ta zemlja trebala prihvatiti novi izborni zakon, no zasad nema dogovora političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka o tom pitanju.

Kako se doznaje iz ureda predsjednice, Grabar-Kitarović s Erdoganom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, a također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, međutim, dao je u utorak naznake kako Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala legitimna zastupljenost bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske", rekao je Izetbegović za portal Faktor.

Za Hrvatsku je važno pitanje sporazuma EU-a i Turske kojim su zaustavljene masovne migracije iz te zemlje prema EU-u preko takozvane balkanske rute. Turska, koja je prihvatila više od dva milijuna Sirijaca izbjeglih pred ratom, obvezala se sporazumom s Europskom unijom prihvatiti sve ilegalne migrante koji iz Turske stignu na grčke otoke u zamjenu za ukidanje viznog režima, novčanu pomoć i ubrzanje pregovora s EU-om.

Kako se očekuje, Grabar-Kitarović i Erdogan će razgovarati i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske.

Komentara 73

PR
prajdali100
17:32 09.01.2018.

Svaka čast predsjednici !!!! Ona ide štititi naše nacionalne interese kod ovog sultana.Ostali šute.RAZMISLITE ! Danas je neustavni dan republike srpske.Vučic šalje česitku !!!!!! Na proslavi Irinej,pola vlade Srbije, mimohod,govori,prijemi......Tako to rade oni koji drže do svog naroda.Plenki gdje smo mi ????

SI
Sirmen80
19:13 09.01.2018.

Predsjednica se sastala s više državnika u pola mandata nek si ona dva bivša mogu zamisliti.Sretan božić Admini.

HR
Hrvatska
17:21 09.01.2018.

Bravo za najbolju nasu predsjednicu. Jedino svjetlo u drzavi su ona i ministar Maric.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije