Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pridružili se i Ukrajinci

Hrvatska ponudila Francuskoj da snosi troškove potrage za pomorcem

Dino Miškić
Foto: Facebook
1/3
10.10.2019.
u 17:47

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

- Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova - kazao nam je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.

- Francuska strane razmatra tehničke mogućnosti što se još može napraviti budući da je zona potrage ogromna. Trenutno se traga na prostoru 200 milja sjeverozapadno od mjesta potonuća u radijusu od više od 80 milja  - dodaje.  To područje trenutno pretražuje šest brodova.

Hrvatska je ranije angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je pak koja iskoristila mogućnosti pet satelita koji su imali mogućnost prelaska preko zone potrage.  Od tih pet satelita, samo je jedan “uhvatio” predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati.  

 

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Reconquista
Reconquista
18:51 10.10.2019.

Pa hvala Bogu. To ozbiljna država i treba raditi. Ako mi nemamo mogućnosti i vremena da sami idemo na drugi kraj svijeta spašavati svog državljanina, a Francuzi neće tragati jer nije Francuz Hrvatska treba platiti Francuskoj da traga za Hrvatom ako je novac problem. Dok god postoji šansa da je još živ. To je normalno postupanje svake zemlje. Da učini sve što može za jednog svog.

Avatar Gab Dissenter
Gab Dissenter
19:33 10.10.2019.

Zbilja pacijenti ovdje komentiraju. Ni spašavanje ljudskog života ih ne može odvratiti od političkog aktivizma.

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
19:34 10.10.2019.

Tako treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije