Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONACIJA SAD-A

Hrvatska policija preuzela dva vozila za otkrivanje radioaktivnog materijala

Potpisan prijenos vlasništva nad opremom za otkrivanje zračenja
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
09.10.2019.
u 23:04

"Za nas je ovo vrlo vrijedna oprema, ne samo zbog cijene već i stoga jer se radi o najsofisticiranijoj opremi koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima", kazao je Božinović

Hrvatska policija u srijedu je od Sjedinjenih Američkih Država preuzela dva vozila - mobilna laboratorija u kojima će se ispitivati prisutnost radioaktivnog ili nuklearnog materijala.

Uz donaciju, kako je pojasnio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ide i obuku hrvatskih stručnjaka, ali i trogodišnje održavanje doniranih vozila i opreme.

Potpisnik donacije vrijedne gotovo pola milijuna dolara s američke strane bio je zamjenik ravnatelja Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park, a uz dužnosnike hrvatskog MUP-a i policije primopredaji je nazočio i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst.

Donirana vozila, ističu u MUP-u, bit će raspoređena u Protueksplozijske službe zagrebačke i splitsko-dalmatinske policijske uprave.

"Za nas je ovo vrlo vrijedna oprema, ne samo zbog cijene već i stoga jer se radi o najsofisticiranijoj opremi koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima", kazao je Božinović.

Dodao je i da je posebno zadovoljan brzinom suradnje između dviju zemalja koja uzima maha kada je u pitanju sigurnost.

Zamjenik ravnatelja američke Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park naglasio je kako rade na stvaranju globalne mreže partnera kako bi se detektirala prisutnost radioaktivnog i nuklearnog materijala i na taj način održala sigurnost u svijetu. Kazao je i da je Hrvatska jedan od najsposobnijih članova tog kluba.

U MUP-u ističu da je ovo treća donacija SAD-a u posljednjih deset mjeseci.

VIDEO SAD donirao dva vozila MUP-u

Komentara 3

BO
Bojnik
07:42 10.10.2019.

Nakon sto su nasi ilagalno uvezli tone i tone svakakvog,a vjerojatno i nuklearnog otpada sad nabavljaju vozila.Pa sta reci...rano ste se sjetili.

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
05:50 10.10.2019.

Kad budu nekakve poslovne suradnje s SAD....samo neka ratna vozila i ostala 💩

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije