Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paul Vandoren:

Hrvatska pod nadzorom do pristupanja u Europsku uniju

skver
Miranda Cikotić/Arhiva VL
29.11.2011.
u 09:30

Prije ili s datumom pristupanja EU Hrvatska mora ispuniti obveze preuzete u poglavljima “Tržišno natjecanje”, “Pravosuđe i temeljna prava” te “Pravda, sloboda i sigurnost”.

Zatvaranje pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji iznimno je važno postignuće kako za Hrvatsku, tako i za EU. Rezultat je to istinske odlučnosti i znatnih napora hrvatskih vlasti koje su naporno radile zajedno s institucijama EU i državama članicama EU.

Komisija je dobila čvrsti mandat da sve do pristupanja pozorno prati da se i dalje poštuju obveze koje je Hrvatska preuzela kao i preostale pripreme za njezino članstvo u EU. To je normalna i ustaljena praksa u pristupnom procesu. Stoga će se nastaviti redoviti sastanci s hrvatskim vlastima u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i posjeti stručnjaka država članica EU te ocjena gospodarske i fiskalne situacije.

Nadalje, Komisija će redovito izvještavati o napretku Hrvatske. Tako se, primjerice, u jesen 2012. godine očekuje sveobuhvatno izvješće o nadzoru. K tomu, Komisija je upravo izradila – a činit će to i dalje – detaljne tabele nadzora nad ispunjavanjem obveza koje je Hrvatska preuzela u svakom od poglavlja koje će se ažurirati svakih šest mjeseci, sve do datuma pristupanja.

Također, zbog posebne važnosti poglavlja 23 “Pravosuđe i temeljna prava” kao i važnosti evidencija postignutog u tom poglavlju, EU će nadzor posebno usredotočiti na to poglavlje. Posebnu će važnost pridati područjima u kojima je Hrvatska preuzela velike obveze koje moraju biti ispunjenje prije ili s datumom pristupanja, posebice u poglavlju 8 “Tržišno natjecanje” i poglavlju 24 “Pravda, sloboda i sigurnost”.

Ako naš nadzor pokaže da se u pojedinom području kasni s pripremama ili se ne poštuju obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora, Komisija će to jasno navesti u svom izvješću o nadzoru i, ako to bude potrebno, uputiti rana pisma upozorenja Hrvatskoj. Naposljetku, u slučaju problema identificiranih tijekom procesa nadzora, Pristupni ugovor također uključuje mogućnost da Vijeće, na prijedlog Komisije, kvalificiranom većinom, poduzme odgovarajuće mjere.

Primjera radi, pobliže vezano uz politiku tržišnog natjecanja, Komisija će pozorno pratiti proces restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Komisija očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora. U lipnju 2011. godine EU i Hrvatska dogovorile su zatvaranje pristupnih pregovora u poglavlju 8 “Tržišno natjecanje” na temelju niza obveza Hrvatske da restrukturira brodogradilišta koja posluju s teškoćama. Te su obveze navedene u Pristupnom ugovoru.

U posebnom protokolu u prilogu Pristupnom ugovoru navedeni su parametri za restrukturiranje brodogradilišta koja posluju s teškoćama. Stoga, ako Hrvatska ne bude poštovala tamo navedene uvjete, Komisija će, nakon pristupanja zemlje EU, naložiti Hrvatskoj da vrati sva sredstva za spašavanje ili restrukturiranje brodogradilišta dodijeljena u razdoblju od ožujka 2006.

Nakon pristupanja Hrvatske, pravila i procedure vezane uz državne potpore potpuno će se primjenjivati na Hrvatsku. To znači da više neće postojati specifičan mehanizam nadzora, već će Hrvatska biti tretirana na isti način te biti podložna istim pravilima kao i svaka druga država članica. EU vjeruje da će hrvatske vlasti nastaviti s naporima u smislu ispunjavanja preuzetih obveza kako bi bile potpuno spremne na dan pristupanja.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
09:37 29.11.2011.

“Tržišno natjecanje” “Pravosuđe i temeljna prava” “Pravda, sloboda i sigurnost”. *********** nadzor?! nemoguće a UDBAš pregovarao !? zaigrala se dječica Kumrovečka pa prosipaju maglu mi znamo što je EU i pravna država ,mi smo \"desnica\",mi smo \"ljevičari i preveDNOst\" Mii vas vodimo u \"blagostanje\" u EU ( a doma kaos) ha ha haha ha ha ha ha h ah ah ah ah a ha ha ha ha

KO
kocka
09:53 29.11.2011.

ma di mi idemo ? u još veče sranje , cilj im je sjeb*** sve u hrvatskoj i napraviti kaos,,, pa če nam reči isto što i grčkoj \" ko vas j,,,,, prodajte otoke\"

TO
Toni50
22:22 29.11.2011.

Hrvatska pod nadzorom do pristupanja u Europsku uniju, poslje više ne možeš da muljaš varaš radiš šta te volja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije