Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni zrakoplovi

Hrvatska pita Izraelce jesu li spremni isporučiti F-16 ili poništava natječaj

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
03.01.2019.
u 07:08

Tek kada se službeno “pokopa” dosadašnji natječaj, u MORH-u i Vladi RH vidjet će što je sljedeće: Raspisivanje novog natječaja ili izravni pregovori o drukčijoj ponudi

Hrvatska će od Izraela formalno zatražiti očitovanje o novim okolnostima oko prodaje zrakoplova F-16 Barak, doznajemo iz Banskih dvora. Zatražit će odgovor je li Izrael spreman isporučiti zrakoplove one konfiguracije koja je ponuđena i s kojom je pobijedio na natječaju u ožujku prošle godine. U suprotnom se natječaj poništava. Iz te države nije stigla nikakva obavijest o problemima jer o njima razgovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatskoj, kao trećoj strani, tek na uvid stižu dokumenti koje razmjenjuju. Vijest o tome dolazi nakon što ni posljednji sastanak SAD-a i Izraela na vrhu nije urodio boljim vijestima.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu ni na sastanku u Brazilu, gdje su obojica bila prigodom inauguracije predsjednika Jaira Bolsonara, pronašli rješenje za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu doznajemo da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o tome, no da dogovor nije postignut. Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo. Prodaja zrakoplova Hrvatskoj jedini je problem koji Pompeo i Netanyahu nisu mogli premostiti od niza tema koje su bile na stolu.

Video – Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso

“Stvar je zapela u birokratskoj zbrci”, kazao je izraelski dužnosnik. Iz State Departmenta su 27. prosinca u Izrael poslali pismo s više od 10 uvjeta koji trebaju biti zadovoljeni kako bi SAD odobrio prodaju aviona. Svi se svode na isto – Amerikanci zahtijevaju da u avionima, koje su Izraelci modernizirali, ne smije ostati ništa što nije američko. To bi, naravno, značilo da Izraelci trebaju ukloniti svoje nadograđene sustave, prodati Hrvatima prazne kante stare 25 do 30 godina, te bi potom Hrvatska od SAD-a trebala naručiti ponovnu modernizaciju rabljenih zrakoplova.

Amerikanci su, inače, gole avione procijenili na 135 milijuna dolara, a cijena izraelske strane za moderniziranu eskadrilu za Hrvatsku bila je 500 milijuna dolara. Rok za odgovor Izraelaca istječe u petak, no neki su vidjeli mogućnost da se Pompeo i Netanyahu mogu dogovoriti u četiri oka. Ta je mogućnost sada propala.

U MORH-u kažu da Izraelci do sutra imaju rok za slanje odgovora Amerikancima te očekuju da će i hrvatska strana doznati što u odgovoru piše. Premda je sada već realno očekivati propast “deala” s izraelskim avionima, u službenim krugovima čekaju da “utakmica završi zadnjim zviždukom suca”. Hrvatska se ipak priprema za ono što je realnije, izlazak iz dogovora s Izraelom te očekuje poništavanje natječaja za kupnju borbenih zrakoplova. Tek kada se službeno “pokopa” dosadašnji natječaj, u MORH-u i Vladi RH vidjet će što je sljedeće – raspisivanje novog natječaja ili izravni pregovori o drukčijoj ponudi, pod uvjetom da RH ima strateškog partnera s kojim može i izravno pregovarati o borbenoj eskadrili.

Video - Zajednički let zapovjednika "Zrakoplovne baze Ramat David" i hrvatskog pukovnika Jagodića u MiG-u 21

Ključne riječi

Komentara 183

LE
leader22
09:05 03.01.2019.

Najbolja mi je fora da je 90% komentara od svrba, a kao fol to ih ne interesira, a stalno vise na našim portalima jer je na njihovima cenzura.

TR
trabant7
08:53 03.01.2019.

Koliko dušebrižnika na jednom mjestu, libo vas racku što će RH kupiti. Imate Opančarevo pa se brinite!

KR
Krotila
07:42 03.01.2019.

podrška Krstičeviću,Hrvatska če imati borbene avione i svoje borbene pilote

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije