Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMORA OBUSTAVILA DISCIPLINSKI POSTUPAK

HOK: Šavorić se nije ogriješio o odvjetničku struku

Boris Šavorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.01.2019.
u 23:56

U jeku afere Hotmail mediji su isticali da su Šavorić i Smrček sudjelovali u pisanju lex Agrokora, dok je njihov ured zastupao rusku VTB banku.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) obustavila je disciplinski postupak protiv Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, izvijestili su iz HOK-a. Naime, HOK je protiv Šavorića i Smrčeka u svibnju pokrenuo stegovni postupak jer su ih sumnjičili za nesavjesno obavljanje odvjetničkih poslova ili nestručno zastupanje stranke, a Šavorića i za povredu dužnosti čuvanja odvjetničke tajne. Naime, Šavorić i Smrček postali su široj javnosti poznati kada se posumnjalo da su istodobno radili za VTB banku, jednog od najvećih vjerovnika Agrokora, i sudjelovali u izradi lex Agrokor. Kasnije je Šavorićev ured i angažiran u Agrokoru, ali nakon što se za to doznalo u javnosti koncern je raskinuo suradnju.

U 18 dana, koliko je Šavorić bio angažiran, naplatio je 825 tisuća kuna Agrokoru. VTB banka koja je na početku procesa bila Šavorićev klijent naplatila je 66 posto svojih potraživanja tijekom nagodbe, odnosno 200 milijuna eura te će u novom sustavu imati udjel od 7,5 posto. Sudjelovali su i u roll-up kreditu kojim su uz pomoć plasmana od 90 milijuna eura zanovili dodatnih 90 milijuna eura potraživanja pa im kreditiranjem slijedi sigurna naplata još 180 milijuna eura duga. Inače, HOK je, kako se može čuti, stegovni postupak zatvorio i prije nego što se VTB banka s dokumentacijom očitovala na njihove upite. U svom priopćenju navode da su utvrdili da nema dokaza da su se odvjetnici ogriješili o svoju struku.

– Disciplinsko tužiteljstvo HOK-a nakon provedenog disciplinskog postupka utvrdilo je da nema dokaza da bi odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček počinili teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva u smislu odredbi Zakona o odvjetništvu, Statuta HOK-a te Kodeksa odvjetničke etike, a slijedom čega je donijelo odluku o obustavi navedenog disciplinskog postupka – izvijestio je HOK u srijedu. Angažman odvjetnika Šavorića bio je predmet prve od niza afera poznatih pod egidom afere Hotmail zbog koje je potpredsjednica Vlade Martina Dalić napustila Banske dvore. U Agrokoru su od početka tvrdili da angažman Šavorića nije bio sporan te da u trenutku kada je počeo raditi za njih više nije imao ugovoren odnos s VTB bankom. Šavorića se ipak često navodi kao dio “grupe Borg”, koje su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković pozvali da vrate novac od konzultantskih naknada.

Video - Martina Dalić predstavila svoju knjigu

Komentara 16

DU
Deleted user
10:05 02.01.2019.

Hrvatska nema pravnu državu ali zato odvjetnici imaju Hrvatsku.

TR
trpimirprvi
10:40 02.01.2019.

Zašto je Odvjetnička komora odbacila prijavu? Pa Šavorić je zastupao Vtb i pisao Lex agrokor na temelju kojeg je Vtb bila vjerovnik u postupku, a onda je i Šavorić radio za Izvanrednu upravu koliko mi je poznato. Curenje informacija i očiti sukob interesa.

Avatar Asterix
Asterix
10:48 02.01.2019.

Neće pas pasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije