Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Komšić

'Hrvatska niječe genocid nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu'

Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.09.2019.
u 20:35

Sugerirao je da je potreban specifični pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini te se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ustvrdio je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom da se danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici, priopćeno je iz njegova ureda u subotu. 

Kako je u subotu priopćeno iz Komšićevog ureda u Sarajevu on se tijekom dana u New Yorku, gdje je u službenom posjetu, susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida Adamom Diengom.  

U razgovoru su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH, navodi se.

"Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", stoji u priopćenju.

Komšić je izaslaniku glavnog tajnika UN prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s nijekanjem i neprihvaćanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinitelja

"Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi", kazao je Komšić.

Sugerirao je da je potreban specifični pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini te se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa. 

Komšić je pozvao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da sudjeluju na komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u 2020. 

Komentara 200

BA
barbaizamerike
20:43 28.09.2019.

Jarane u svojoj Turskoj avliji imas najvise genocida kad su Turci nabijali katolike na kolac prvo To pocisti I razjasni onda krenu malo dalje

DA
danistine1
21:02 28.09.2019.

Stotine tisuća leševa Hrvata 1945.Kosturi na svakom koraku.Ostalih kostura nema.Izmišljeni.

HR
hr76
20:53 28.09.2019.

Sramota kakav je predstavnik nametnut BiH Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije