Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud u Strasbourgu

Hrvatska nije uspjela uvjeriti Europski sud za ljudska prava: Dom je i gdje nismo svaki dan

Domitrovec: Kuća na adresi Domitrovec 4c
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
21.09.2018.
u 20:30

Odluka ESLJP-a koja je spriječila dražbu kuće u Domitrovcu bila je povod da se ozakoni zabrana ovrhe na nekretnini za dug do 20.000 kn

Republika Hrvatska nije uspjela Europski sud za ljudska prava uvjeriti da promijeni svoju odluku iz 2016. godine temeljem koje su spasili obiteljsku ostavštinu bračnog para Mindek iz Domitrovca kod Varaždina od dražbe zbog duga od 10.700 kuna.

Predlažu do 40.000 kuna

Inače, baš taj slučaj potaknuo je lani izmjene Ovršnog zakona na način da je onemogućena ovrha nekretnine zbog duga koji ne prelazi 20.000 kuna te je Ministarstvo pravosuđa nedavno najavilo da bi taj iznos mogli podići na 40.000 kuna u novom Ovršnom zakonu. Međutim, u Strasbourgu država je praktički inzistirala na provedbi dražbe. Pozvali su se na tekst objavljen u Večernjem listu u povodu ranije odluke ESLJP-a. Tada je Hilda Mindek, koja živi u Njemačkoj, doznavši od našeg novinara za odluku ESLJP-a, rekla: “Ne znam što ćemo sada dalje jer ne možemo doći u Hrvatsku”, obrazloživši kako joj se 84-godišnji suprug Anton razbolio i ne može voziti. Za Republiku Hrvatsku to je bila nova informacija te su u zahtjevu ESLJP-u ustvrdili kako nisu na razuman način mogli doznati da Mindeki žive u Njemačkoj.

Tada su pokrenuli istragu i preko mirovinskog i zdravstvenog fonda doznali su da Anton Mindek nikad nije bio osiguran u Hrvatskoj jer tu nikad nije radio. Da se pak nakon umirovljenja vratio u Hrvatsku, njemačka mirovina bila bi mu isplaćivana preko našeg fonda, koji nema podatak o tomu. MUP je jedino imao podatak da je Mindekova supruga, njemačka državljanka, bila prijavljena na adresi sporne kuće tijekom tri mjeseca 2010. Dakle, zaključila je RH, sve to govori da Mindek nije živio u toj kući te da je njegov odvjetnik (u međuvremenu je umro), tvrdeći suprotno, zapravo zloupotrijebio pravo na zahtjev kojem je 2016. ESLJP udovoljio.

Sud nije bio zaveden

Ali ESLJP je i ovaj put zaključio kako je ranija odluka donesena zbog nerazmjera između sredstva i cilja, dražbe na kući puno vrednijoj od duga. Također, u ranijoj odluci nije bilo riječi o tomu da će Mindeki biti beskućnici provede li se dražba, već da je to njihov dom. To što Mindeki žive u Njemačkoj, a kuću u RH koriste ljeti, predstavlja za ESLJP dovoljnu stalnu povezanost da se kuća u Domitrovcu smatra Mindekovim domom. To što je ne koriste svakodnevno nije odlučna činjenica pa stoga ne stoji ni tvrdnja da je sud zaveden. 

Komentara 65

JP
josip.pivar11
22:00 21.09.2018.

Nevjerojatno kako nasa vlast i sudstvo uzivaju u gazenju tzv. "malih ljudi".

ZG
ZGexil
20:55 21.09.2018.

i kako nije pljačka nekome za pišivih 20tisuću kuna pokušati ići pljeniti dom ? protuvrijednost dugovanja od nekih 2900 € van su svake proporcije vrijednosti jedne kuće. razumijem pljenidbu po protuvrijednosti duga, stvari, auta, kosilice, televizora, vibratora itd. ali kuće, doma ! prokleta gamad koja je to usvojila i koja to provodi. meni da to netko pokuša napraviti letjel bi u zrak skup sa kućom.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
21:16 21.09.2018.

Od osamostaljenja Hrvatske, sve politike su usmjerene protiv malog čovjeka. Ovrhe, porezi, trošarine, ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije