Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELEPOSLANIK:

'Hrvatska neće Srbiji praviti probleme koje su Slovenci radili nama'

zastave
Duško Jaramaz/Pixsell
26.03.2014.
u 12:05

Uvjeren sam da će stručnjaci angažirani u komisiji sigurno pronaći zajedničko rješenje, Rekao je Markotić

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić u intervjuu agenciji Tanjug je ponovio kako Hrvatska neće koristiti bilateralna pitanja za uvjetovanje Srbije u pregovorima za članstvo u EU i podsjetio da je Hrvatska 2011. donijela Deklaraciju u kojoj je "jasno rečeno da podržavamo širenje EU u regiji i da ćemo pružiti potporu svim državama koje apliciraju za članstvo". Hrvatska ne želi, pojasnio je veleposlanik, da druge zemlje regije dožive ono što je Hrvatska doživjela od Slovenije koja je blokirala pregovore zbog graničnog spora u Piranskom zaljevu.

- Imamo zajedničku komisiju koja se bavi pitanjem određivanja granice na Dunavu. Uvjeren sam da će stručnjaci angažirani u komisiji sigurno pronaći zajedničko rješenje. Ono, također, može biti kompromis između dva postojeća prijedloga ili da, što vjerujem da se ipak neće dogoditi, na kraju bude riješeno međunarodnom arbitražom - rekao je Markotić.

Prema do sada iznesenim stavovima, Hrvatska je za to da se utvrdi prema katastarskim granicama, a Srbija je za graničnu crtu koja ide sredinom Dunava. Govoreći o međusobnim tužbama za genocid i raspravi koja se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, veleposlanik Markotić vjeruje da taj spor "neće bitno utjecati na sveukupne odnose".

- Nedavno je u Beogradu boravila potpredsjednica vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić koja se sastala s potpredsjednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, a njihov zaključak je da se prošlost prepusti sudu, ali da ona ni na koji način ne ugrožava sadašnje i buduće odnose - pojasnio je Markotić dodajući kako je zadatak političkih struktura u obje zemlje stvoriti uvjete za razvoj odnosa i podsjetio kako su u trgovinskoj suradnji Hrvatska i Srbija, unatoč svjetskoj recesiji, jedna drugoj i dalje među 10 prvih partnera. Najveća trgovinska razmjena između dvije države bila je 800 milijuna eura 2008. i od tada je u padu da bi prošle godine bila 560 milijuna eura.

>> Nikolić: Kosovo neće iz Srbije barem do kraja ovog stoljeća

Komentara 16

SE
selbivoje
12:56 26.03.2014.

ne bi bilo lose uvesti srbiju u Eu i bez priznavanja agresije od strane srbije na Hrvatsku i bez ratne odstete bez otkrivanja nestalih i onih zakopanih Hrvata i Hrvatkinje bez Priznavanja Kosova sa strane srbije i bez gonjenja zanja za krivice sa strane srbije ,bez procesure dakle srbijanske vojske paramilitaraca, i komsija to ce pod tepih

MX
MXLCLGTG
12:42 26.03.2014.

O cemu ovaj prica zar mu nije jasno da Srbija i sa podrskom HR nikada nece uci u Eurpu jer ta drzava nikada pristati nece na ono sto se ocekuje od nje ne baram za dazi period.

BR
Branko
12:41 26.03.2014.

A kako si ti u to tako siguran? Majstore kada sve istjeramo na čisto tek onda sjesti i razmisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije