Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTAO SE S DRŽAVNIM VRHOM

Dogovor oko gradnje autoceste: Dodik obećao Plenkoviću da neće rušiti kuće Hrvata u BiH

Andrej Plenković i Milorad Dodik
Foto: Vlada RH
1/6
16.09.2020.
u 18:25

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka

Predsjednik Zoran Milanović sastao se danas s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na njegov poziv.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

– Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos – priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Sastanak s Dodikom održao je i premijer Andrej Plenković.

Glavna tema razgovora bila je daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica. Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine, priopćeno je iz Vlade. Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija.

 

Ključne riječi

Komentara 68

IJ
I ja tebi
19:47 16.09.2020.

Tako se to radi bravo Milanoviću konačno nešto pametno da se desi u odnosima RS Hrvatska.

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
17:42 17.09.2020.

Ne može opstati država koju više od 45% njenih državljana ne želi.

Avatar Illyricum45
Illyricum45
20:36 16.09.2020.

a kako bi nam dodik moga rusit domove a? nima dodik jurisdikcije na nasem. mi smo u uniji, iako nezeljenoj i nametnutoj, sa bosancima a ne sa serbima. mi raskid unije sa bosancima tribamo trazit, a domove nam dodik rusit nece niti moze. dodik i serbi zele ocuvati svoje jer su i oni ugrozeni od bosanaca koji bi ih tili prisvojiti, iskorisvavati i kolonizirati. cudo vidite toga kako serbovi sad ne zele bractvo i jedinstvo sa bosancima, a u sugoslaviji su tili, a u ovoj maloj sugoslaviji ne zele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije