Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska neće paket s Turskom

29.03.2006.
u 19:36

Potporu bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju zatražio je predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader jučer u Rimu na otvorenju Studijskih dana Skupine pučkih stranaka Europskog parlamenta. Sanader drži kako bi Hrvatska mogla ući u EU kao 28. članica, bez čekanja nekih drugih zemalja za proširenje. Hrvatska će zatražiti da bude odvojena od Turske u svim procesima pregleda usklađenosti.

Posebna rezolucija
Upravo radi ubrzavanja ulaska Hrvatske među zemlje EU, hrvatsko je izaslanstvo pripremilo posebnu rezoluciju, koju su potpisale pučke stranke Španjolske, Austrije, Slovenije i Slovačke, a koja će se najprije predočiti odboru, a zatim, vjerojatno, i Kongresu Europske pučke stranke koji počinje danas. Na tom rimskom skupu demokršćanskih stranaka europskih zemalja Sanader u bilateralnim susretima i na sve moguće načine nastoji ubrzati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. O tome je govorio i jučer, a njegov je govor imao dobar odjek te je spominjan u rezimeu prvog dana rada Skupine pučkih stranaka.

"Proces ujedinjenja Europe još nije zaključen. Hrvatska još nije članica Europske unije, koja se treba proširiti i na zemlje jugoistoka Europe kada one zadovolje kriterije", rekao je Sanader, koji je posebno istaknuo kako Hrvatska može biti most za približavanje zemalja jugoistoka Europe i EU, te kako i te zemlje, s Rumunjskom i Bugarskom, moraju biti dio europske obitelji radi stabilnosti Europe. Sanader je zahvalio na potpori pučkih stranaka hrvatskim integracijama, te je izrazio nadu da će Hrvatska i dalje moći računati na nju.

Ograničiti širenje
U nekim zemljama EU smatra se da bi trebalo ograničiti njeno širenje. Bivši španjolski premijer Jose Maria Aznar rekao je kako se EU ne može širiti beskonačno, izvan granica svoje temeljne kulture. Sanader je, međutim, inzistirao na činjenici da proširenje EU ne može biti zaključeno bez ulaska Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe. Na margini sastanka Sanader se susreo s Pötteringom, Doris Pack, Wilfriedom Martensom i drugima. Jučer poslije podne Sanader je posjetio Hrvatski zavod svetog Jeronima.


Jadranski pojas nije sporan Uniji

Upravljanje ribolovnim bogatstvom zakonodavno je vrlo dobro usklađeno s pravnom stečevinom Europske unije, pa je čak i strože od europskih propisa. No potpuno preuzimanje stečevina iz poglavlja Ribarstvo, o kojemu je jučer završio screening, onemogućuje nepostojanje odgovarajuće opremljenih ribarskih luka, veletržnica i otkupnih stanica za ribu. Hrvatski pregovarač za ribarstvo dr. Ivan Katavić niječe tvrdnje HSS-ova zastupnika Ante Markova da će Hrvatska ostati bez zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP) ne stupi li na snagu do početka pristupnih pregovora. – Pojas smo pregovaračima Europske komisije podrobno obrazložili kao strateško pitanje, a međunarodnopravno sve je čisto – naglasio je Katavić. (SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije