Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doba neizvjesnosti

Hrvatska ne podržava neovisnost Katalonije

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.10.2017.
u 08:05

Španjolske vlasti uputile su obrazac svim državama članicama EU, pa i Hrvatskoj, kojim se traži izjava o nepriznavanju Katalonije

Čim je katalonski parlament prekjučer poslijepodne donio odluku o proglašenju neovisnosti, španjolske vlasti iz Madrida diplomatskim su kanalima uputile pismo svim državama članicama, pa i Hrvatskoj, u kojem mole da te države što prije izađu s priopćenjem koje će biti napisano prema obrascu koji se Madrid potrudio također priložiti u pismu:

“1. (ime zemlje) ne priznaje niti će priznati bilo kakav oblik nezakonitog unilateralnog proglašenja neovisnosti usvojeno danas u regionalnom parlamentu Katalonije; 2. osuđujemo to kao blatantno kršenje vladavine prava, demokracije i španjolskog ustava koji su dio pravnog okvira EU; 3. imamo povjerenja u španjolsku vladu i njezine demokratske institucije da će obnoviti vladavinu prava i ustavni poredak te jamčiti slobode i prava svih građana”, piše u tom obrascu koji je Španjolska poslala svim državama članicama, a čiju je kopiju objavio dopisnik njemačke televizije ARD iz Bruxellesa.

Iz EU nitko neće priznati

I zaista, odmah preksinoć po proglašenju katalonske neovisnosti mnogi su krenuli slati svoja priopćenja koja su na tragu obrasca poslanog iz Madrida.

– Nitko u EU neće priznati tu odluku – vrlo jasno poručio je Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta u petak navečer.

Hrvatska vlada komentirala je situaciju jučer priopćenjem poslanim iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

– Republika Hrvatska događaje u Kataloniji drži unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima. Hrvatska smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom. RH vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštitu prava svih građana koji žive u Kataloniji – poručio je MVEP u priopćenju koje ipak ne prati španjolski obrazac toliko koliko priopćenja nekih drugih država i institucija.

Odmah nakon odluke katalonskog parlamenta španjolska vlada aktivirala je nikad dosad upotrijebljen članak 155. španjolskog ustava i suspendirala autonomiju Katalonije.

Dok Španjolska pleše na rubu, a hrvatska službena politika stoji uz jedinstven stav cijelog EU da je katalonska neovisnost nelegalna i da je sve što se događa unutarnja stvar Španjolske u koju se Europa ne treba miješati, nekoliko sugovornika Večernjeg lista jučer je apeliralo na senzibiliziranje hrvatske javnosti prema katalonskoj neovisnosti.

Katalonija
1/7

– Nemojmo zaboraviti da je Katalonija među prvima dala potporu neovisnoj Hrvatskoj – kaže Miroslav Tuđman, saborski zastupnik i sin prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, čiju misao iz knjige “Nacionalno pitanje u suvremenoj Europi” (pisanu 1979./1980.) citira i sada kao objašnjenje onog što se događa u Kataloniji: – Svijet se stalno integrira i nacionalno individualizira – citira Miroslav Tuđman.

Nezdravi centralizam

– I kad se radilo na priznanju Hrvatske, službene politike zemalja bile su protiv priznanja hrvatske neovisnosti, međutim njihova javnost bila je za priznanje kad je vidjela s kojom je agresijom i brutalnošću Hrvatska bila suočena. Službena politika i stav njihove javnosti bili su oprečni. Znači, postoje pravila ponašanja međunarodnih organizacija i državnih politika, ali postoji i senzibilnost za realan problem koji se može iskazivati kroz odnos šire javnosti – dodaje Miroslav Tuđman.

Povjesničar Ivo Banac, koji za sebe kaže da je u Hrvatskoj najveći zagovornik neovisnosti Katalonije, smatra da je ponašanje Madrida “primjer jedne vrste nezdravog centralizma koji je otuđio mnoge regije Španjolske od centra”.

– To ponašanje je eskaliralo cijelu situaciju. Ja ne vidim kako se ovo može riješiti na razuman način. Mora se naći mirno rješenje, ali ne vidim kako se Katalonija može integrirati u jednu zemlju koja je pokazala krajnje nerazumijevanje prema katalonskim interesima.

Naravno, i Katalonci su napravili pogreške i njihovo je vodstvo daleko od idealnog, ali ovdje nije riječ o idealnom vodstvu nego o načelima – kaže Banac, koji ističe i “problem potpune nedjelotvornosti EU”, a kaže da je i žalostan zbog stava hrvatske Vlade.     

Katalonija
1/12
 

Puigdemont ne priznaje da je smijenjen

Očekuje se da bi tijekom vikenda španjolski premijer Mariano Rajoy mogao početi s uhićenjima katalonskog političkog vodstva koje je provelo nelegalni referendum i proglasilo neovisnost, no politička uhićenja jučer se, do zaključenja ovog izdanja, nisu počela događati. Carles Puigdemont, katalonski premijer koji to više nije, jučer se obratio građanima i poručio da će njegova vlada na demokratski način oponirati primjeni aktiviranog članka 155., kojim je ta vlada raspuštena, a njezine ovlasti prebačene na premijera Španjolske Rajoya, koji je te ovlasti delegirao vicepremijerki Sorayi Saenz de Santamaria.     

Komentara 99

DH
dalibor.hren
08:49 29.10.2017.

Sramota! Da nije sramotno, bilo bi žalosno! Hrvatski "službeni stav" nije mišljenje hrvatskog naroda! Devedesetih smo kumili, molili i prosili priznanje koje sad ne želimo reći Kataloniji!? Gospodo, službeno ste priznali Kosovo!? Zbog čega nije službeni stav bio da suu to unutarnje stvari Republike Srbije? Fuj!!!

LK
lomas.kusic
08:37 29.10.2017.

Zaboravili mi 91'.

RZ
Rocky.Zg
08:24 29.10.2017.

Anemična briselska pudlica je izdao priopćenje vlade. Isto hladno birokratsko priopcenje kakvo su EU politicari govorili kada smo mi proglasili neovisnost. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije