Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štite svoje

Hrvatska ne da Kranjsku kobasu, žalili se EK na Slovence

kranjska kobasica
Goran Jakuš/PIXSELL
14.08.2012.
u 22:27

Ministarstvo poljoprivrede želi zaštiti domaće proizvođače i izvoznike za koje se procjenjuje da na godišnjoj razini proizvode Kranjske kobasice u vrijednosti od 80 mil. kuna

Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je danas Europskoj komisiji pisani prigovor na slovenski prijedlog zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla proizvoda pod nazivom „Kranjska klobasa“.

Ministarstvo, naime, želi zaštiti domaće proizvođače i izvoznike za koje se procjenjuje da na godišnjoj razini proizvode Kranjske kobasice u vrijednosti od 80 mil. kuna.

Slovenija je svoj zahtjev podnijela 18. veljače, a ministarstvo Tihomira Jakovine uskočilo je u zadnji vlak jer je rok za prigovaranje šest mjeseci.

Hrvatska gospodarska komora i hrvatski proizvođači Kranjske kobasice sustavno su od 2010. godine prikupili sve relevantne povijesne dokaze na kojima temelje Prigovor, a ministarstvo poljoprivrede dodatno će doprinijeti jačanju pozicije hrvatske strane u ovom postupku, izvijestili su.

Komentara 112

LO
lojtra1
23:21 14.08.2012.

Kranjska kobasica nema ni jedne osobine koja se može zaštititi osim što je "kranjska". Iste takve pod drugim imenom rade se svuda u svijetu.

DU
Deleted user
23:29 14.08.2012.

Članak ne odražava dobro bit spora. Hrvatska ne polaže prava na Kranjsku kobasicu nego se radi o tome da postoji niz internacionalnih mesnih prerađevina poput Pariške, Bečke i sl. I onda slijedom tradicionalne recepture,niz mesnih industrija širom Starog Kontinenta radi "svoju" Parišku, Bečku - pa i Kranjsku. I ništa tu nije sporno. SLO ima spor s Austrijom glede Kranjske u svezi zaštićenog imena, a HR pokušava samo svrstati Kranjsku u red gore navedenih proizvoda koji su neka "internacionala". U slučaju spora OE i SLO je čak riječ o Kranjskoj sa sirom koja je tipična za Austriju, a ne sreće se često u SLO. A o našim kobasicama, neovisno o nazivu, ne treba trošiti riječi i ne mogu se načuditi kako se mesnoj industriji u RH ne isplati proizvoditi kvalitetne kobasice. Njih bukvalno treba svijećom i magnetom tražiti, a ono što se može kupiti na policama samoposluga su "mljevotine" od onog što se lopatama po podovima klaonica skuplja. Nejestivo i puno aditiva. Čak ni dobru hrenovku ne znaju proizvesti! Kako im se ne isplati uložiti u kvalitetu kad stalno gube kupce!?

Avatar bereza
bereza
23:12 14.08.2012.

Imao sam prilike u Sloveniji, u Kranjskoj (Kranj - Bled), jesti pravu lranjsku kobasicu. Ništa od ovog što se prodaje po hrvatskim, pa i slovenskim trgovinama, pod imenom kranjske kobasice ne može se uspoređivati s pravom kranjskom kobasicom. Jedini proizvod koji bi kvalitetom i okusom odgovarao pravoj kranjskoj kobasici mogla bi biti domaća istarska kobasica. Ništa više! Pod imenom kranjske kobasice proizvodi i prodaje se zaista svašta, samo da bi se u to ime mogla postaviti viša cijena, iako ima takvog smeća da bi i ime "pučka kobasica" bilo predobro za to što se nudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije