Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski kancelar u Zagrebu

Hrvatska nam nije problem i može u Schengen, ali Rumunjska i Bugarska ne

storyeditor/2022-11-23/PXL_231122_97041812.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.11.2022.
u 18:21

Uz Schengen, razlog jučerašnjeg dolaska kancelara u Zagreb, te današnjeg posjeta LNG terminalu u Omišlju, gdje će im se pridružiti i predsjednik Vlade Bavarske Markus Söder, jest opskrba energijom

Ono što su govorili i iz Hrvatske, ali i iz Europske komisije - da Austrija nema ni jednu zamjerku prema hrvatskom ulasku u Schengen i da najviše neregistriranih ilegalnih migranata u tu zemlju dolazi drugim smjerovima, prvenstveno preko Mađarske - napokon je jučer, nakon pet dana kontroverznih i nejasnih signala iz Beča oko širenja schengenskog prostora - u Zagrebu izrekao austrijski kancelar Karl Nehammer. Stoga Austrija neće staviti veto na ulazak Hrvatske u Schengen, nego će dvije države zajedno raditi na jačanju sigurnosti tog prostora. Problem su, precizirao je, Bugarska i Rumunjska i, očito, za te zemlje i dalje nema integracije u schengenski prostor.

– Podržat ćemo Hrvatsku u Schengenu, ali ćemo biti jako kritični kad se radi o nastojanjima Rumunjske i Bugarske u tom pogledu. Suradnja Hrvatske i Austrije je izvrsna – kazao je.

Kad je austrijski ministar unutarnjih poslova prošli petak kazao kako imaju gotovo 100 tisuća imigranata, od kojih 75.000 nije registrirano nigdje u EU, što znači Schengen ne funkcionira pa ne vide smisla u njegovom širenju, pritom poimenice ne spominjući ni Hrvatsku, ali ni Rumunjsku i Bugarsku, mnogi su to protumačili kao pritisak na Bruxelles.

– Poštujem sve što je Hrvatska odradila za nadzor granica i za nas. Kad govorimo o proširenju Schengena, a kritiziramo plan EU, važno je reći da se to ne odnosi na Hrvatsku. Zajedno ćemo poraditi na prijedlozima prema EK kako bi se postavile drugačije osnove za dobivanje azila. Suradnja Hrvatske i Austrije je izvrsna – dodao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je kako razumije zabrinutost Austrijanca.

– Ne može Austrija biti u poziciji kao da je zemlja prvog ulaska ako je praktički u sredini EU. Utvrđeno je da migranti dolaze preko Srbije u Mađarsku pa u Austriju. Utvrdili smo da eventualni broj migranata je izrazito mali u odnosu na brojeve koje ima – komentirao je, ali i potvrdio i da će ulazak u schengenski prostor biti potvrđen 1. siječnja 2023. što se tiče graničnih prijelaza, a zračnih luka 26. ožujka.

Uz Schengen, razlog jučerašnjeg dolaska kancelara u Zagreb, te današnjeg posjeta LNG terminalu u Omišlju, gdje će im se pridružiti i predsjednik Vlade Bavarske Markus Söder, jest opskrba energijom. Hrvatska će proširiti kapacitet LNG-ja s 2,9 na 6,1 milijun kubičnih metara. Kako su postojeći kapaciteti već sada dovoljni za Hrvatsku, sve preko toga ide sa svrhom da se u sigurnost opskrbe uključe i susjedi te da Hrvatska zaista postane energetsko središte, kazao je Plenković, povlačeći paralelu s austrijskom humanitarnom akcijom Nachbar in Not (Susjed u nevolji) tijekom Domovinskog rata i pomoći susjednim i bliskim zemljama. 

Komentara 5

KO
koraknaprijed
19:52 23.11.2022.

Gdje nestade Profesor Peruca danas? Jadnik opet promasio kuźinu i lonac.

PA
papiribica
20:14 23.11.2022.

Nema nešto minjona koji su se veselili još jednim ljetim gužvama na granici...

Avatar Hazl113
Hazl113
19:30 23.11.2022.

Aha, ipak se radi o onom što sdam pisao. Skretanje teme sa pljačke INE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije