Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LNG TERMINAL

Hrvatska može postati regionalni energetski lider

Francis Fannon
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
30.11.2018.
u 19:08

izgradnja LNG terminala donosi stratešku prednost jer više izvora stvara konkurentnije okruženje, a može dovesti i do sniženja cijene plina

Izgradnjom LNG terminala na Krku Hrvatska ima priliku izvući korist od nove situacije u svijetu energetike i postati regionalno energetsko središte, kazao je jučer u Zagrebu Francis R. Fannon, pomoćnik državnog tajnika SAD-a za energetiku. Pritom je, kao jedan od novih važnih elemenata, istaknuo mogućnost uvoza izraelskog plina.

– Ovaj je posjet nastavak američke usmjerenosti na transatlantsku energetsku sigurnost koja se bazira na diversifikaciji. Američka administracija smatra energetiku važnom komponentom vanjske politike. Energetika potiče gospodarski rast i pomaže državama u samoodređenju i suverenosti – kazao je Fannon, istaknuvši kako je odnos s Hrvatskom za SAD od krucijalnog značaja.

– U istočnom mediteranu otkrivaju se velika nalazišta plina. Izrael izvozi plin u Jordan i Egipat. Za tri do pet godina, taj bi plin mogao doći do Europe – kazao je Fannon.

Dobavljač terminala u Hrvatskoj još nije izabran, a osim istočnog Mediterana Fannon kao moguće izvore prirodnog plina spominje zemlje poput SAD-a, Australije i Katara. Financiranje samog LNG-a ostaje u domeni Europe, istaknuo je.

– Moramo gledati energetiku u novom kontekstu. Američka proizvodnje nafte je 2012. iznosila šest, a danas je na 11 milijuna barela godišnje – kazao je.

Iako LNG terminali u Europi ne rade punim kapacitetom, izgradnja LNG terminala donosi stratešku prednost jer više izvora stvara konkurentnije okruženje. Pritom je naveo Litvu koja je izgradnjom terminala snizila cijenu plina.

Fannon, koji se jučer sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem, pozdravio je i inicijative Hrvatske o istraživanju potencijalnih nalazišta energenata.

– Drago nam je da je Hrvatska krenula na samostalan energetski put i da želi biti regionalno energetsko središte – dodao je.

Iako je sljedeće odredište Budimpešta, Fannon je odbacio mogućnost da će razgovarati o odnosu Ine i MOL-a, a na pitanje kako bi ocijenio ruski utjecaj u energetskoj sferi u Hrvatskoj, dao je općeniti odgovor.

– Rusi se koriste dezinformacijama – kazao je, ali i naglasio kako je riječ o iskustvu iz SAD-a, a ne iz Hrvatske. No vrlo je jasno ponovio američko protivljenje projektu Sjeverni tok 2 te upozorio da kompanijama koje na njemu rade prijete sankcije.

Pogledajte arheološka nalazišta u Konjevratima:

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
19:12 30.11.2018.

Spavaš frende, odavna smo mi regionalni lider zahvaljujući Čačićevom tsunamiju

DU
Deleted user
01:17 01.12.2018.

Ujutro svi na kiosk po V L. latinicu smo svladali a sad i poseban dar o adventu da se katoličanstvu opet vratimo ✝️

DU
Deleted user
23:05 12.02.2019.

hrvatska moze ... , da kao i sve druge drzave koje imaju malo mora i nekoga ko ce uloziti lovu eto tako se postaje regionalni lider, cim nam netko da atomsku bombu postacemo nuklearna sila samo za ovo drugo moramo malo vise i dublje s glavom naprijed ali od straga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije