Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Hrvatska mora zbrinuti svoj nuklearni otpad

naslovnica 10.04
Foto: VL
10.04.2015.
u 00:05

Za to će poslužiti tamošnja vojarna Čerkezovac, gdje se sada odlaže neperspektivno oružje i municija.

Do kolovoza Hrvatska će morati odrediti lokaciju na kojoj će zbrinjavati istrošeno nuklearno gorivo i radioaktivni otpad uz primjenu najviših sigurnosnih standarda. A zbog vremenskog roka nema druge opcije osim Trgovske gore, koja je već upisana u Prostorni plan RH kao jedina lokacija za odlaganje nisko i srednje radiaktivnog otpada.

Za to će poslužiti tamošnja vojarna Čerkezovac, gdje se sada odlaže neperspektivno oružje i municija. Mještani se u Dvoru i okolici, očekivano, bune, nezadovoljni su i u susjednoj BiH, koja je udaljena 3-4 kilometra zračne linije od lokacije, no činjenica je da Hrvatska negdje mora odlagati svoj radioaktivni otpad iz medicine i istraživanja, a od 2043. i otpad iz Krškog.

Otpad iz Krškog

– Mi moramo odrediti lokaciju. Sad smo u EU, direktiva nas na to obvezuje, a druga direktiva brani prijevoz radioaktivnog otpada među državama, dakle otpad nastao u RH mora se negdje u RH zbrinuti – govori nam dipl. ing. fizike Mladen Novaković, vanjski ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iako je lokacija na Institutu Ruđer Bošković određena kao privremena za radioaktivni medicinski otpad, doznajemo da od 2000. ne prima novi otpad već zapečaćena čeka prebacivanje odloženog otpada u trajni Centar.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VLm

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
07:28 10.04.2015.

Nuklearni otpad treba izvesti u Srbiju.

DU
Deleted user
22:23 09.04.2015.

treba sa svima biti dobar jer nikada ne znas kada ce te danasanji "prijatelj" nasaditi....tako da je ovo malo glupo odradjeno.

LI
list68
06:21 10.04.2015.

Ja mislim da bi "nuklearni" otpad trebali smjestiti na Sljeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije