Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN I PREMLAĆEN

Hrvatska mora isplatiti 60 tisuća kuna zbog mučenja iz 1991. godine

Đuro Brodarac snimljen 2001. tijekom privođenja, preminuo je 2011.
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.04.2018.
u 14:05

S obzirom na to da obitelji ubijenih i preživjeli imaju pravo tražiti odštetu, koja im je do sada uredno dosuđivana, jasno je da će te odštete iznositi milijune kuna

Sisački Općinski sud dosudio je odštetu od 60.000 kuna koje će Republika Hrvatska morati platiti Peri Dragojeviću iz Sunje na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti jer je u kolovozu 1991. bio nezakonito uhićen i premlaćivan na nekoliko vojnih lokacija u Sisku, među kojima i u Jodnom lječilištu, gdje su tada bili smješteni pripadnici pričuvne postrojbe PU Sisak Vukovi.

Za taj ratni zločin 2013., temeljem zapovjedne odgovornosti, na 10 godina zatvora osuđen je Vladimir Milanović, zapovjednik policijskih snaga na sisačkom području. U istom slučaju bio je optužen i Đuro Brodarac, no umro je prije početka suđenja. Riječ je o tek jednoj u nizu do sada dosuđenih odšteta koje država mora isplatiti temeljem te presude, a kojom je obuhvaćeno ubojstvo 25 civila i ratnih zarobljenika 1991. i 1992. u Sisku te mučenje i zlostavljanje 30-ak drugih.

S obzirom na to da obitelji ubijenih i preživjeli imaju pravo tražiti odštetu, koja im je do sada uredno dosuđivana, jasno je da će te odštete iznositi milijune kuna, čiji bi povrat država, na osnovi dosadašnje prakse, trebala zahtijevati od osuđenika.

Komentara 124

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
14:37 16.04.2018.

Kad bu država tražila od smrdije ratnu odštetu?

DU
Deleted user
15:56 16.04.2018.

J...m državu i njezine čelnike kroz sve ove godine kad su dozvolili da nam četnici traže odštete za to što su nastradali u ratu koji su sami pokrenuli sanjajući njihovu "veliku srbiju" čiji je i Sisak sastavni dio trebao biti. Herojima koji su nadljudskim naporima obranili ovu zemlju i svih nas od takve gamadi, naši vlastodršci servirali su poslijeratni progon koji neki od tih heroja nisu preživjeli. Sramota!

AE
Aedes2017
15:34 16.04.2018.

Da, mogu li ,, proljećari ,, iz ,1971.god.podnijeti zahtjev za nadoknadu groznih patnji u Đorđićevoj nakon prijava Brodarca,Puhovskog,Planinc,Dragosavac i sl.żgadije ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije