Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Hrvatska među 11 zemalja s visokom rizikom za javne financije

novac kune
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
25.01.2016.
u 22:33

Nijednoj zemlji članici ne prijeti visoki rizik za fiskalnu održivost u kratkoročnom razdoblju, dok je u srednjoročnom razdoblju visokom riziku izloženo 11 zemalja članica

Hrvatska je među 11 zemalja članica EU-a koje u srednjoročnom razdoblju imaju visok rizik u pogledu održivosti javnih financija, kaže se u izvješću o fiskalnoj održivosti koje je objavila Europska komisija.

 Izvješće o fiskalnoj održivosti daje pregled izazova s kojima su suočene javne financije zemalja članica u kratkročnom (do godinu dana), srednjoročnom (unutar 10 godina ) i dugoročnom razdoblju (preko 10 godina). Izvješće se temelji na jesenskim ekonomskim prognozama koje je Komisija objavila prošle jeseni.

U izvješću se konstatira da su javne financije u EU danas održivije nego na početku krizu, ali da ipak postoje znatni izazovi na srednji i dug rok zbog visoke razine duga i starenja stanovništva.
Nijednoj zemlji članici ne prijeti visoki rizik za fiskalnu održivost u kratkoročnom razdoblju, dok je u srednjoročnom razdoblju visokom riziku izloženo 11 zemalja članica  - Hrvatska, Belgija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Velika Britanija. 

 Dugoročno gledajući jedino Slovenija ima visoki rizik za fiskalnu održivost.  "Općenito, za Hrvatsku nema na vidiku znatnih kratkoročnih rizika fiskalnog stresa, iako neke varijable (poglavito primarni deficit, neto međunarodna investicijska pozicija te razina i promjena u udjelu kredita koji se ne otplaćuju ukazuju na velike kratkoročne izazove", kaže se u izvješću.

 Međutim, postoje veliki rizici u srednjoročnom razdoblju iz perspektive analize održivosti duga. Udio kratkročnog duga Hrvatske se smanjuje, tako da nema većih rizika za refinanciranje u kratkoročnom razdoblju. Komisija također navodi da nema većeg tečajnog rizika, iako je dug uglavnom u stranoj valuti, najviše u eurima, zbog tečajne politike HNB-a.

 Komisija upozorava da analiza održivosti duga pokazuje da bi javni dug u Hrvatskoj u normalnim ekonomskim okolnostima i s nepromijenjenom fiskalnom politikom 2020. narastao na 96,7 posto BDP-a, a 2026. na 105,3 posto BDP-a.

>>Orešković: Uvest ćemo porez na nekretnine, ali na one koje nisu u funkciji

>>Koje se mjere što ih predlaže njemački Ifo institut podudaraju s planovima premijera Oreškovića

Komentara 5

IV
Ivanveliki
00:36 26.01.2016.

a mi kao sami ne znamo da smo u ...cu

DU
Deleted user
22:54 25.01.2016.

Tim nas bude spasil!

GU
gustirna
09:57 26.01.2016.

nema nista o onome kos-ovcu iz DUUDi gdje je udbaska partija pokrala 16 miljardi kuna ....hrvatski portali pisu da je pobjegao u rusiju ,po nalogu udbasa milanovica,bez primopredaje....,,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije