Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje karakteristike

Hrvatska maslinova ulja

Hrvatska maslinova ulja
Foto: Shutterstock
1/4
22.12.2020.
u 16:16

Istraživanje u sklopu europskog projekta ARISTOIL, provedeno u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Cipru i Hrvatskoj, trebalo je utvrditi koja bi se ekstradjevičanska maslinova ulja mogla deklarirati kao proizvod s pozitivnim učinkom na krvožilni sustav, a pokazalo je da najbolje karakteristike imaju ulja iz Hrvatske

Hrvatska ima zasađeno više od 100 milijuna stabala maslina, najviše duž obale Jadrana, a Splitsko-dalmatinska županija može se pohvaliti da prednjači u brojnosti nasada maslina. Stoga ne čudi da je višestoljetna tradicija proizvodnje maslinova ulja, jer dokazano je da su ulja ovoga kraja, posebno s područja Istre, bila i dijelom svakodnevnog menija rimskih careva, dovela do toga da su hrvatska maslinova ulja najzdravija u Europi.

Foto: Shutterstock

To je pokazalo istraživanje u sklopu europskog projekta ARISTOIL, koje se provodilo od 2016. do 2019. godine u pet mediteranskih država – Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Cipru i Hrvatskoj, koje proizvode ekstradjevičansko maslinovo ulje. Istraživan je povećan udio fenola, odnosno više od 250 mg/kg, kako bi se takva ulja mogla deklarirati kao proizvod s pozitivnim zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav s obzirom na to da su fenoli prirodni antioksidansi, koji imaju povoljan utjecaj na ljudski krvožilni sustav.

Hrvatska ulja pokazala su najbolje karakteristike, s obzirom na to da je istraživanje pokazalo da je u čak 97 posto hrvatskih ulja prosječan udio ukupnih fenola iznosio 655 mg/kg, što je fantastičan rezultat. Ne čudi stoga što su mnoga hrvatska maslinova ulja dobila EU oznaku izvornosti.

Cresko

Prvo ekstradjevičansko maslinovo ulje koje je u Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti jest ono s Cresa. Proizvodi se od autohtonih sorti simjace i plominke

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres prvo je maslinovo ulje koje je u Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti. Poljoprivredna zadruga Cres prva je u Hrvatskoj 2013. godine stavila na tržište Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres s oznakom izvornosti pod nazivom Mosaico premium. Baš je to ulje remek-djelo majstora maslinarstva s otoka Cresa, dobiveno preradom svježih maslina upravo autohtonih sorti simjace i plominke, koje rastu samo na Cresu. Više malih poljoprivrednih gospodarstava na Cresu brižljivo je i na tradicionalan način uzgojilo i ubralo masline te tako pridonijelo stvaranju mozaika mirisa i okusa koji odlikuje ovo ulje. Masline moraju biti prerađene u roku od 48 sati od berbe, a kemijski i organoleptički parametri koje mora zadovoljavati ulje s oznakom izvornosti stroži su od parametara za ekstradjevičansko maslinovo ulje, čime se garantira još veća kvaliteta proizvoda. Još jedna specifičnost uzgoja maslina na otoku karakterizira spoj ovčarstva i maslinarstva. Pedesetih godina prošlog stoljeća maslinici u okolici grada Cresa su ograđeni, a Poljoprivredna zadruga Cres u njih je smjestila na stotine ovaca. Ovca je tako, uz kamen i stara stabla, kažu zadrugari, postala simbolom creskog maslinarstva. Cresko maslinovo ulje poznato je iz vremena kada je otok Cres bio pod upravom Mletačke Republike, hvaljeno kao najbolje maslinovo ulje koje se u to doba proizvodilo na području cijele Mletačke Republike. Danas se procjenjuje da se u okolici grada Cresa obrađuje oko 130.000 stabala maslina na oko 600 hektara.

Krčko

Spravlja se isključivo mehaničkim putem od autohtonih sorti maslina s otoka, poput debele, naške, rašulje i slatke, čiji udio mora biti 80 posto

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Da bi ulje na etiketi ambalaže imalo toliko željenu i cijenjenu markicu na kojoj je kapljica, a kojom se označava krčko maslinovo ulje, možda je ponajviše zaslužan krčki maslinar Goran Marević. On je, naime, kao tajnik Udruge maslinara Krka “Drobnica” inicirao pokretanje postupka zaštite izvornosti te u njemu sudjelovao do realizacije, odnosno do dobivanja oznake 2016. godine. Krčko maslinovo ulje spravlja se isključivo mehaničkim putem iz autohtonih sorti maslina s otoka, poput debele, naške, rašulje i slatke, koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80 posto. Litra se prodaje po 200 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije