Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERESI DJECE

Hrvatska komora socijalnih radnika o štrajku učitelja: 'U što kraćem roku postignite dogovor'

Štrajk
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
22.11.2019.
u 14:30

- S obzirom da djeca nemaju politički glas dužnost je odraslih osoba zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, pa tako i pravo na obrazovanje poštuju. - ističe se u priopćenju

Hrvatska komora socijalnih radnika obratila se javnosti i upozorila na procese u društvu, koji prema njima, koje dovode u pitanje pravo na obrazovanje i na zaradu kojom pojedinac može sebi i obitelji osigurati slobodan i dostojan život. Priopćenje su naslovili Prava djeca/učenika.

Kako ističu oni pozivaju da se postigne dogovor u što kraćem roku i riješi spor na dobrobit učenika. Navode kako je propisano da svako dijete ima pravo na obrazovanje i da je dužnost odraslih zagovarati interese djece. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska komora socijalnih radnika poziva SVE sudionike u štrajku da u što kraćem roku postignu dogovor i riješe nastali spor na dobrobit djece/učenika, čime ne osporavamo legitimno pravo na štrajk radnika u prosvjeti, za poboljšanje materijalnog položaja i uvjeta rada.

Člankom 28. Konvencije o pravima djeteta propisano je da svako dijete ima pravo na obrazovanje. Obveza države je da djeci osigura obvezno osnovno obrazovanje i  pristup visokoškolskim ustanovama. Pravo na obrazovanje podrazumijeva pravo na sigurno i poticajno odgojno-obrazovno okružje u kojemu se poštuju prava djece, učitelja, roditelja i svih ostalih sudionika.

S obzirom da djeca nemaju politički glas dužnost je odraslih osoba zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, pa tako i pravo na obrazovanje poštuju.

Neminovno je da nepostojanje vremenskog trajanja štrajka utječe na prava djece i na dostupnost obrazovanja. Stoga još jedanput MOLIMO SVE uključene u ovom sporu da u najboljem interesu djece/učenika što prije postignu dogovor", navodi se u priopćenju. 

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
20:03 22.11.2019.

Konvencije? Prava djeteta? Pa djecu valja naučiti da je svatko dužan glasno i odrješito zahtijevati što smatra da ga pripada i to na svaki dopušten način. Nitko nije dužan pognuti glavu i šutjeti "zbog mira u kući" i "kaj budu susjedni rekli" Nitko. Ni žena koju muž mlati, ni muž kojeg žena mlati, ni silovana djeca, ni robovi koje neki drže.. Nitko nije dužan trpjeti, kako bi neki bili sretni, zadovoljni i pokazali svoju moć Nikome se ne treba dati gaziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije