Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa mladih:

'Hrvatska još nije preuzela odgovornost za zločine iz Oluje'

oluja Knin (1)
Duško Jaramaz/PIXSELL
05.08.2013.
u 11:41

Kažu kako je na prostoru obuhvaćenim 'Olujom' ubijeno nešto manje od 700 civila te je protjerano do 200.000 građana većinom srpske narodnosti

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska upozorava javnost i nadležne institucije te odgovorne u njima kako Republika Hrvatska još uvijek nije na adekvatan način preuzela odgovornost za niz zločina počinjenih tijekom i nakon ove operacije. Stojii to u priopćenju koje je inicijativa poslala medijima. 

Kažu kako je  na prostoru obuhvaćenim \'Olujom\' ubijeno nešto manje od 700 civila te je protjerano do 200.000 građana većinom srpske narodnosti, od kojih se veliki broj još ni danas nije vratio svojim kućama. Nadalje, uništeno je preko 20.000 objekata većinom u vlasništvu hrvatskih Srba.

- Sasvim je razvidno iz obujma zločina kako oni nisu bili izolirani incidenti, već sustavnije počinjeni zločini. U tom smislu, Republika Hrvatska ima obvezu procesuirati kako izravne počinitelje, tako i one koji za ove zločine nose zapovjednu odgovornost. Do danas, hrvatsko je pravosuđe u potpunosti propustilo kazniti odgovorne i zadovoljiti pravo žrtava i društva u cjelini na pravdu. Također, Republika Hrvatska još uvijek nosi teret i političke odgovornosti za ovako provedenu operaciju te za politiku koja je onemogućila ili barem značajno otežala povratak izbjeglica, stoji u priopćenju koje potpisuje Sven Milekić, Koordinator Programa tranzicijske pravde.

>>Cijeli Knin zdušno skandira: Ante, Ante!!! Milanoviću zviždali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije