Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković u Pakracu

'Hrvatska je u ovih 30 godina prošla dug put, ali je puno postigla'

Pakrac: Premijer Plenković sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/14
02.03.2021.
u 14:33

Ovim se događajem otvara velika obljetnička godina i tek iz perspektive ova tri desetljeća možemo vidjeti koliko su teška i ponosna vremena bila značajna za Hrvatsku – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je danas (utorak) sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu.

Naime, u noći s prvog na drugi ožujka 1991. došlo je do prvog otvorenog oružanog sukoba hrvatskih policijskih postrojbi s jedne i pobunjenih Srba u Pakracu s druge strane. Taj događaj smatra se početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj. U sklopu svečanog programa održan je tradicionalni "Mimohod pobjednika" ulicama Pakraca, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na trgu poginulim hrvatskim braniteljima, a s tornja pakračke župne crkve razvijena je velika hrvatska zastava.

- Okupili smo se ovdje da se prisjetimo tih dana s pomiješanim osjećajima tuge i ponosa. Tuge, jer je tada započeo Domovinski rat u kojem je Hrvatska izgubila brojne ljudske živote, a ponosa jer, iako suočen s neravnopravnom borbom, hrvatski narod se ujedinio i smogao snage da se obrani od velikosrpske agresije – rekao je Plenković.

On je istaknuo kako je puno toga učinjeno za branitelje i njihove obitelji. Radi njihove bolje zaštite usvojen je novi zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Isto tako donesen je i prvi, jedinstveni zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu te unaprijeđen mehanizam traženja nestalih. Premijer je spomenuo i veika ulaganja u Pakrac.

Pakrac: Premijer Plenković sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata
1/14

- Hrvatska je u ovih 30 godina prošla dug put, ali je puno postigla u jednom za državu kratkom razdoblju. Obranili smo se u nametnutom ratu, imamo respektabilnu vojsku, obnovili smo razrušena područja... Danas spajamo Hrvatsku Pelješkim mostom, cilj nam je uskoro ući i u šengenski prostor – dodao je Plenković.

Govorio je i o obnovi Pakraca.

- U sklopu našh nastojanja za ravnomjernim razvojem Hrvatske, kroz brojne projekte, a osobito kroz projekt Slavonija, poduzimamo napore da se ovaj kraj gospodarski i demografski revitalizira, na ponos svih onih koji su ga obranili. Pamtiti prošlost, no okrenuti se budućnosti pravilo je koje smo slijedili sve ove godine - dodao je premijer.

Na skupu je istaknuto kako je Pakrac poslije Vukovara drugi najrazrušeniji grad u Hrvatskoj. Za slobodu ovog grada podnesena je velika žrtva. Svoje je živote na oltar domovine položilo više od 320 hrvatskih branitelja, 22 civila vode se kao nestali, a pričinjena je i ogromna materijalna šteta.

 

Nizozemci su najveći neradnici! Pogledajte u kojim zemljama se radi najmanje

Komentara 4

ER
EroK
23:32 02.03.2021.

Unaprijeđen mehanizam traženja nestalih! Kako bi tek bilo da nije unaprijeđen mehanizam traženja nestalih? Glavno da je uložen mehanizam, a rezultat samo što se nije ostvario. Kad ćemo sazanati gdje su zakopani naši mučki ubijeni branitelji i civili?

VI
vidum
20:00 02.03.2021.

Najviše smo postigli u povezivanju sa svijetom. Naročito sa Irskom, NJemačkom, Švedskom. Očekujem da te veze budu još čvršće. Ima još nešto mladih i školovanih.

BF
bf22
21:04 02.03.2021.

nažalost,zbog korupcije,neprovođenja reformi i nečinjenja nismo postigli niti blizu onoga što smo mogli-a rezultat se vidi u napuštanju RH,ekonomskoj stagnaciji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije