Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijsko izvješće za 2014.

Hrvatska iz proračuna EU povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila

Jean-Claude Juncker , the president of the European Commission holds a press conference on the Greek Crisis at European Commission headquarters in Brussels, Belgium on 29.06.2015 Juncker urged Greeks to vote 'yes' in the bailout referendum and against the
Foto: DPA/PIXSELL
22.08.2015.
u 07:00

Grčić zadovoljan jer su se obistinile njegove prognoze. Najveći plus ima Poljska, a najveći minus Njemačka

Europska je komisija objavila da je Hrvatska 2014. povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u proračun EU, što su u Banskim dvorima prokomentirali kao odličnu vijest za Hrvatsku.

U financijskom izvješću EK piše da je Hrvatska lani povukla ukupno 584,3 milijuna eura, dok je u 2013. taj iznos bio 290 milijuna eura.

Najviše je novca – 313,9 milijuna eura, isplaćeno sa stavki ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije. Naša najveća obaveza prema EU je godišnja članarina, a uplate u europski proračun bile su lani oko 400 milijuna eura. Objavu izvješća objeručke je dočekao potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je istakao da su se "obistinile" njegove prognoze. Iz oporbenog HDZ-a često su se mogle čuti tvrdnje da je vlada podbacila te kako su naše uplate u blagajnu EU bile veće od isplata.

– Još je važnije da se ta sredstva ubrzano troše na projekte koje je ova vlada pokrenula, pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 2,8 milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnjih 1,1 milijardu. To govori da izvori EU postaju sve značajniji za financiranje investicija sa sve vidljivijim učinkom na hrvatsko gospodarstvo – prokomentirao je Grčić.

Preklani je hrvatski plus iznosio 49,6 milijuna eura. Hrvatska je po neto priljevu iz zajedničke blagajne u rangu Malte. Najveći plus imala je Poljska u – 13,75 milijardi eura, a najveći manjak Njemačka koja je uplatila 15,5 milijardi eura više nego što je povukla. 

>>Prvo izvješće Europske komisije vrlo kritično prema Hrvatskoj

>>Grčić o preporukama EK: Napredak je napravljen, ali on nije dovoljan

Komentara 55

SA
sani1
11:01 22.08.2015.

Sad ce nosonja puknit od muke. Bas me zanima sto ce sada izmisliti ona njegova priglupa Maleticka.

SA
sani1
11:01 22.08.2015.

Sad ce nosonja puknit od muke. Bas me zanima sto ce sada izmisliti ona njegova priglupa Maleticka.

KS
krao_sam
10:45 22.08.2015.

Jedva cekam da se vrati prijasnja vlast pa da vrate stare vlakove bez klime, a i ovaj popust da ukinu, nema smisla da je karta 50% jeftinija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije