Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUZBIJANJE POSLJEDICA KRIZE

Hrvatska iz EU povukla 400 milijuna eura za borbu protiv koronakrize

Ursula von der Leyen
Foto: Thierry Monasse/DPA/PIXSELL
1/2
05.08.2020.
u 18:45

Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus provodi 26 zemalja EU i Ujedinjeno Kraljevstvo

Hrvatska je dosad iz kohezijskih fondova Europske unije, prema podacima Europske komisije, za suzbijanje posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa mobilizirala ukupno 400 milijuna eura. Kako navode u Europskoj komisiji, od srpnja 2020. godine Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus provodi 26 zemalja Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pomoć malim poduzećima

Od 2014. do 2020. godine u Hrvatskoj je iz proračuna Europske unije kohezijskom politikom investirano 8,5 milijardi eura. U Komisiji kažu da je od tih 400 milijuna eura koji su mobilizirani u Republici Hrvatskoj zahvaljujući Investicijskoj inicijativi za odgovor na koronavirus, 48 milijuna eura iskorišteno za zdravstveni sektor kako bi se bolje odgovorilo na hitne slučajeve, kupnjom lijekova potrebnih za spašavanje života i kupnjom osobne zaštitne opreme, i to za više od 1200 bolnica, drugih zdravstvenih ustanova i domova za starije.

Foto: VL

Za likvidnost mikro, malih i srednjih poduzeća kroz brzonline procedure i izuzetno povoljne uvjete kredita i jamstava iskorišteno je pak 165 milijuna eura. U Europskoj komisiji navode da je više od 400 poduzeća već profitiralo od tog načina financiranja, a ukupno će se tim mjerama pomoći 1500 malih i srednjih poduzeća. Uz to, 84 tisuće poslodavaca profitiralo je od mjera koje pomažu u očuvanju 485 tisuća radnih mjesta.

U Komisiji podsjećaju da ukupan iznos subvencije za plaće, koje pokrivaju doprinose za mirovinsko osiguranje i druge mjere za zapošljavanje u Hrvatskoj, prema procjenama, prelazi jednu milijardu eura. Od ostalih projekata koji se sufinanciraju iz Europske unije, a koji pomažu u izvanrednoj situaciji zbog koronavirusa, u Europskoj komisiji navode da je kroz projekt e-Škole 40 milijuna eura uloženo u povećanje korištenja online alata u osnovnom i srednjem obrazovanju u Hrvatskoj, što se pokazalo osobito korisno za vrijeme koronakrize.

– Zahvaljujući novoj IT opremi i obrazovnim alatima za škole i nastavnike, hrvatski učenici i nastavnici mogli su kontinuirano nastaviti obrazovni proces i tijekom karantene – poručuju iz Europske komisije.

Dodaju da je 48 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo u vrhunski zdravstveni istraživački centar za djecu. Pri tome objašnjavaju da će se zahvaljujući dječjoj bolnici na Srebrnjaku, na periferiji Zagreba, osigurati bolji tretman uobičajenih i kroničnih bolesti kod djece i adolescenata, a omogućit će se i istraživanje te razvoj novih lijekova pa će se na taj način zadržati talentirane medicinske istraživače i praktičare u Hrvatskoj.

Bolja hitna pomoć

Prema podacima Europske komisije, u razdoblju od 2014. do 2020. godine, kroz kohezijsku politiku u Hrvatskoj se ulaže i 200 milijuna eura za poboljšani pristup visokokvalitetnim uslugama primarne i hitne zdravstvene zaštite te za bolničku skrb. A taj projekt obuhvaća poboljšanje opreme i infrastrukture u domovima zdravlja u šesnaest županija, bolje usluge hitne pomoći u bolnicama i kliničkim centrima u šest hrvatskih gradova, modernizaciju i bolju dostupnost 25 dnevnih bolnica i kliničkih centara diljem zemlje te nabavu šest brzih brodica za potrebe Hitne pomorske medicinske službe.

Komentara 4

ZB
Zoki-Bijela
19:19 05.08.2020.

Cekamo sta ce reci Penelopea na ovo..

Avatar southman
southman
19:24 05.08.2020.

Vrijeme je da se iziđe iz EU.

EL
elkomadante
01:42 06.08.2020.

Ako smo toliko povukli, jel to znači da nemamo ništa svojega ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije