Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konzervativan stav

Hrvatska ima svoju interpretaciju ljudskih prava, braka i abortusa

pobačaj
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
25.02.2017.
u 13:25

Stier: Sve što smo napisali u skladu je s Ustavom RH i Poveljom EU. Imamo jasne stavove demokršćanske, narodnjačke stranke

Prvi put u nekoj od rasprava o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije Hrvatska je i službeno zauzela konzervativan stav koji je bliži Mađarskoj i Poljskoj, državama članicama koje se manje-više otvoreno zalažu za kulturnu kontrarevoluciju unutar EU i pretvaranje liberalnih u neliberalne demokracije. Na nacrt dokumenta o prioritetima EU u međunarodnim forumima za ljudska prava ovih su dana, naime, stigla tri nacionalna stajališta: Hrvatske, Mađarske i Poljske. Kako je otkrio Novi list, hrvatsko stajalište naglašava da termin “seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” ne tumače sve države jednako ni u svijetu ni unutar samog EU te da “Hrvatska tumači taj termin na način da ne uključuje abortus”.

Kao Poljska i Mađarska

Osim toga, u pismenom stajalištu Hrvatske naglašava se da će RH “posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva”. Nije poznat sadržaj drugih dviju intervencija, tj. stajališta Mađarske i Poljske, no diplomati upućeni u raspravu o ovom dokumentu, koja se odvija iza zatvorenih vrata, kažu da je i poljska i mađarska vlada imala slične primjedbe kao i hrvatska. Hrvatska je, osim stavova o braku i abortusu, željela naglasiti da je odlučna u namjeri “podizanja svijesti o nasilju i progonu kršćanske i drugih vjerskih manjina u zemljama u kojima se vjerske slobode ne poštuju u potpunosti, posebno na Bliskom istoku”.

– To je velik i radikalan zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava – smatra Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a i bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

– Dosad smo imali konsenzus na tom području. Bilo da je Vladu vodio HDZ ili SDP, imali smo zajedničku agendu kad je riječ o ljudskim pravima u vanjskoj politici. Upravo na toj agendi kandidirali smo se i izabrani smo u Vijeće za ljudska prava UN-a, a ta platforma se danas odbacuje i uvodi se jedna potpuno drukčija. Ne konzervativna, nego retrogradna – dodaje Joško Klisović.

Nije čuo primjedbe diplomata

No, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier ne vidi ništa neobično u stavu koji je Hrvatska zauzela na sastanku radne skupine unutar Vijeća EU.

– Mi smo, naravno, podržali zaključak Vijeća EU o tome što su prioriteti u području ljudskih prava u međunarodnim forumima. Ali išli smo s nadogradnjom. Nismo suzili, nego proširili vidike naših aktivnosti. Tražili smo da se uzme u obzir pitanje progona vjerskih manjina i dali smo objašnjenje o tome kako mi interpretiramo pojam seksualnih i reproduktivnih prava – kaže Stier. Na pitanje je li do njega doprla primjedba neimenovanih stranih diplomata da je Hrvatska tom intervencijom zauzela neliberalnu i krajnje konzervativnu poziciju kao i Mađarska i Poljska, Stier kaže da nije.

– Sve što smo napisali u skladu je s Ustavom RH, Poveljom EU o temeljnim pravima i programom Vlade RH. Mi imamo jasnu politiku, jasne stavove, to su stavovi jedne demokršćanske, narodnjačke stranke – dodaje Stier, koji je svojedobno, kao europarlamentarac, sudjelovao u organizaciji posjeta Željke Markić Europskom parlamentu u Strasbourgu, a nedavno je imenovao Ladislava Ilčića za posebnog savjetnika u Vladi. Strani diplomati u Zagrebu iz nekih od najliberalnijih zapadnih država raspitivali su se još uoči formiranja Vlade premijera Andreja Plenkovića hoće li Plenković i Stier odvesti Hrvatsku u smjeru konzervativnih politika kakve zastupaju Mađarska i Poljska.

– Jedan broj diplomata u Zagrebu dijeli takvu zabrinutost – kaže Klisović, koji napominje da mnoge države EU koje vode demokršćanske vlade ne dijele takve stavove po pitanju ljudskih prava kakve Hrvatska zauzima pod vladom HDZ-a i Mosta. 

>> Trendovi u Hrvatskoj zabrinuli Posebnog izvjestitelja UN-a: Pravo na pobačaj jest ljudsko pravo

Komentara 12

RA
ravko1952
13:59 25.02.2017.

Po mišljenju Klisovića konzervativno je retrogradno. Desno konzervativno mišljenje treba proglasiti govorom mržnje i političkom nekorektnošću ? Spasi nas Bože od Klisovića i njemu sličnih. Odavno tvrdim da se bez konzervativne rekonstrukcije svijetu se ne piše dobro.

Avatar kenj@c
kenj@c
14:22 25.02.2017.

Hrvatska je konzervativna katolička država.što prije to shvatite, to bolje za vas!

NE
Nemanadimak
19:47 03.03.2017.

Jako nezgodna tema koja se nazalost koristi u politicke ciljeve. Jako je nezahvalano izjednacavati liberalni stav sa slobodom zivljenja ili u ovom slucaju za izborom abortusa. Najzalosnije je cuti kada mlada zena kaze da ona ima pravo raditi sa njenim tijelom sta oce. I u ovome slucaju ona je potpuno u pravu, ona ima pravo birati sa kime ce leci ali nema pravo slobodno odlucivati o abortusu. I tu lezi osnovni problem. Tko se ne osjeca sposobnim za obavljanje roditeljske suznosti morao bi si oduzeti sposobnost plodnosti pa neka uziva koliko oce, ako sa time ne ugrozava druge. Ali opet kazem jako je zalosno da se ovo pitanje koristi u politicke svrhe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije