Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transplantacije

Hrvatska ima najviše donora, a lani 76 pacijenata nije dočekalo organ

Operacija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
09.07.2019.
u 21:12

Među zemljama Eurotransplata Hrvatska je i lani na vrhu ljestvice broja darivatelja

Sa 151 donorom čiji je organ nekomu transplantiran Hrvatska je prošle godine bila zemlja s najvećim brojem darivatelja organa među osam zemalja Eurotransplanta. U odnosu na broj stanovnika statistika za 2018. godinu kaže da je na milijun stanovnika njih 37 u Hrvatskoj darovalo organ. Usporedbe radi, u Njemačkoj je riječ o 11 donora, a u Sloveniji o 19 donora na milijun stanovnika.

Prosjek za sve članice spomenute organizacije, gdje su uz navedene zemlje još i Austrija, Belgija, Luksemburg, Nizozemska te Mađarska, jest 15 donora na milijun stanovnika. Osim ovih iznadprosječnih brojki, i tekuća godina počela je iznimnim vijestima o ovoj temi – u prvih tjedan dana 2019. Hrvatska je imala 19 transplantacija u tri bolnice.

Zahvalnost obiteljima

Punopravnom članicom Eurotransplanta Hrvatska je, podsjetimo, postala prije 12 godina kroz koje je taj uspjeh itekako opravdan, a transplantacija u nas postala oglednim primjerom medicine i zdravstvenog sustava. Uz to, netom objavljeni podaci za prošlu godinu također ponovno potvrđuju i iznimnu plemenitost te razvijenu svijest o važnosti doniranja organa u Hrvatskoj.

Ukupan podatak Eurotransplanta govori o 11 posto više darovanih (i transplantiranih) organa u prošloj godini u usporedbi s 2017.

– Više pacijenata moglo je 2018. primiti organ koji im spašava život. Ponosni smo na zajedničke napore svih partnera. I ponajviše smo zahvalni donorima i njihovim obiteljima. Bez njihove volje za doniranjem ovaj uspjeh ne bi bio moguć – stoji u izvještaju Eurotransplanta putem kojeg je od ukupno 2158 donora transplantirano 7394 organa kojih je gotovo četvrtina razmijenjena među zemljama članicama ove organizacije.

Video - Liječnica dr. Jadranka Belan-Žuklić savjetuje kako spriječiti nastanak raka

 

– Zahvaljujući ovoj međunarodnoj suradnji odgovarajući donor organa mogao je biti pronađen za mnoge pacijente u naših osam zemalja članica – naglasili su iz Eurotransplanta.

U Hrvatskoj je, nadalje, lani napravljeno 350 transplantacija organa; 178 bubrega, 37 srca, 132 jetre i tri gušterače pri čemu su neke od tih transplantacija bile multiorganske. Valja napomenuti da se svi ovi podaci odnose na doniranje i transplantaciju organa preminulih darivatelja. Transplantacije organa živih donora nisu, da tako kažemo, pod kapom Eurotransplanta, ali se i podaci o njima vode za zemlje članice. Prema tim podacima, u nas je prošle godine bilo šest transplantacija organa živih donora (pet bubrega i jedna jetra).

Najučestalija transplantacija jest ona bubrega, za koju je i najdulja lista čekanja. S krajem prošle godine, kako stoji u izvještaju Eurotransplanta, na novi bubreg u Hrvatskoj je čekalo 168 ljudi, na jetru njih 114, srce 38, a na gušteraču 11 pacijenata. Ukupno je krajem 2018. godine na listi čekanja za organ iz Hrvatske bilo 318 ljudi, a imali su potrebe za 331 organom.

Što se tiče ljudi kojima je potrebna transplantacija pluća, oni se vode na austrijskoj listi čekanja budući da se taj zahvat za pacijente iz Hrvatske obavlja u Austriji. Mađarska je tu vrstu transplantacije započela prije tri godine, Slovenija lani, a i u nas se najavljuje pokretanje tog programa. Pluća su u prošloj godini transplantirana kod sedmero pacijenata iz Hrvatske, a u izvještaju Eurotransplant također navodi najavu tranzicije programa transplantacije pluća iz Beča u Hrvatsku.

Suradnja s BiH

U međuvremenu je pokrenuta suradnja s Bosnom i Hercegovinom u smislu pokretanja programa transplantacije u suradnji s Hrvatskom, što u izvještaju ova organizacija navodi kao situaciju s kojom nisu bili upoznati dok Hrvatska to nije objavila javno. Odbor Eurotransplanta, kako piše, procijenio je da su trebali biti informirani o ovom ugovoru prije njegova sklapanja te da je ova organizacija trebala biti savjetovana po tom pitanju.

Velik broj doniranih organa, uspješnih transplantacija i smanjeno čekanje na organ sukus su transplantacija u Hrvatskoj. Prema objavljenim podacima, potreban organ prošle godine u nas nije dočekalo 76 pacijenata, koji su ili su preminuli ili više nisu bili kandidati za transplantaciju.

Komentara 3

PR
predator57
21:23 09.07.2019.

Ima najviše donora, ali većina organa završi van hrv.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:21 10.07.2019.

Ima najviše donora jer je zločinačka donijela zakon da su donori svi osim onih koji izričito izjave da to nisu...još jedna u nizu privatizacija ovaj put organa...

BP
Branimir_Pofak
21:47 09.07.2019.

Ja sam u svojoj donatorskoj kartici napiso kome ne smije biti doniran moj organ jer koja je logika nakon sto mi je netko ubio prijatelje i clanove obitelji i koje sam ja u 4 godine rata ubijao da sad spasavam svojim organima ili uzimam njihove (o dva se naroda radi )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije