Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković:

“Hrvatska ima idealne uvjete za proizvodnju ekološke hrane”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
Foto: Promo
1/2
25.09.2019.
u 12:07

Informacija o podrijetlu hrane koju jedemo postaje jedan od glavnih čimbenika odabira pri kupnji, kaže ministrica

Trebamo biti ponosni na kvalitetu naših hrvatskih proizvoda, njihovu raznolikost, način uzgoja. Hrvatska je u samom vrhu Europske unije po rastu ekološke poljoprivredne proizvodnje, a zbog brzog rasta tržišta taj oblik proizvodnje sve je privlačniji domaćim poljoprivrednicima. To najbolje potvrđuje podatak da se udio površina pod takvom proizvodnjom u Hrvatskoj udeseterostručio u posljednjih desetak godina, pa sada imamo više od 100 tisuća hektara pod eko proizvodnjom.

U Hrvatskoj je trenutno više od 5400 poljoprivrednika u sustavu ekološke proizvodnje, a samo u prošloj godini imali smo više od 350 novih eko proizvođača. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, godišnja vrijednost hrvatskog tržišta ekoloških proizvoda iznosi oko 99 milijuna eura (prosječno oko 23,6 eura po stanovniku), a učešće potrošnje ekoloških proizvoda u ukupnoj potrošnji iznosi 2,2%.

– Tržište ekoloških proizvoda, kako na razini Europske unije tako i u Hrvatskoj u stalnom je porastu te je opravdano očekivati da se ovaj trend nastavi. Svijest o poljoprivrednoj proizvodnji uz primjenu ekoloških pravila kao i potražnja za ekološkim proizvodima u stalnom je porastu, posebice kod urbanog stanovništva i inozemnih turista koji preferiraju tradicionalne domaće proizvode specifične kakvoće proizvedene primjenom ekoloških načela – ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Hrvatska ima izuzetno povoljne agrookolišne uvjete za značajan i kontinuiran razvoj ekološke poljoprivrede počevši od raznolikosti agroklimatskih regija što pruža jedinstvenu mogućnost proizvodnje kako kontinentalnih tako i brdsko-planinskih i mediteranskih poljoprivrednih kultura.

Foto: Arena Hospitality Group

Dodatni potencijalni pokretači razvoja ovog tržišta su enogastronomska ponuda u turizmu, obilje tradicionalnih lokalnih proizvoda te čitav niz starih sorti i pasmina prihvatljivih za ekološku proizvodnju. Ne treba zaboraviti da i područja pod minsko-eksplozivnim sredstvima na kojima dugi niz godina nije održavana poljoprivredna aktivnost, nakon razminiravanja, predstavljaju izuzetan potencijal za ekološku proizvodnju zbog odsutnosti ostataka pesticida i ostalih onečišćujućih tvari u tlu.

– Svi želimo znati što jedemo, a sada smo u fazi koja nadilazi zdravstvenu ispravnost hrane – informacija o podrijetlu hrane koju jedemo postaje jedan od glavnih čimbenika odabira pri kupnji. Imamo idealne uvjete za ekološku poljoprivredu, dobro ih koristimo i moramo to iskoristiti, a očekujem rast proizvodnje i u narednim godinama. Možemo se pohvaliti i rastom broja mladih poljoprivrednih gospodarstava kojih je u Hrvatskoj više od 22 tisuće, što je oko 13 posto od ukupnog broja i jedan od najviših postotaka na razini Europske unije. Trudimo se i nadamo da će brojka biti i veća. Također, novo programsko razdoblje ići će na ruku mladima, ali porastu proizvodnje naših kvalitetnih domaćih proizvoda - poručila je ministrica Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno potiče ekološku proizvodnju, bespovratnim potporama kroz mjere Programa ruralnog razvoja od kojih su najznačajnije Mjera 11 “Ekološki uzgoj” i Mjera 3 “Sustavi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu”.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo poljoprivrede

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije