Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bakir Izetbegović

'Hrvatska i Srbija miješaju se u unutarnje stvari BiH, zato SDA mora biti na vlasti'

Bakir Izetbegović
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
27.12.2018.
u 13:09

Izetbegović je potvrdio kako će SDA tražiti jamstva da Dodikov kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće blokirati procese koji vode ka integraciji BiH u NATO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak je rekao kako se Hrvatska i Srbija miješaju u unutarnje stvari BiH, smatrajući da zbog prijetnji državi iz susjedstva SDA mora sudjelovati u vlasti na svim razinama. 

"U vrijeme hegemoniziranja Srbije i Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove BiH sebično je i neodgovorno izbaciti (iz vlasti) pobjednike iz bošnjačkog korpusa", izjavio je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Aludirao je time na aktualne međustranačke pregovore koji teoretski ostavljaju mogućnost da se vlast u državi i u Federaciji BiH uspostavi bez SDA, ako bi na to pristao blok lijevih stranaka okupljen oko SDP-a BiH.

Kao primjer miješanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH naveo je deklaraciju Sabora o položaju Hrvata u BiH, gradnju Pelješkog mosta, status nepokretne imovine bosanskohercegovačkih tvrtki i institucija u Hrvatskoj, korištenje vodnih resursa u pograničnim područjima, dok je Srbiji posebice predbacio uporno nijekanje genocida u Srebrenici.

"Sve je to dio spornih pitanja koje smo bezuspješno pokušavali riješiti u protekle 23 godine pa tako i u 2018.", istaknuo je Izetbegović.

Čelnik najjače bošnjačke stranke smatra da SDA ima pravo i legitimitet biti dio vladajuće koalicije u BiH i najavljuje da će inzistirati da se nova izvršna vlast uspostavi istodobno i na državnoj i na razini Federacije BiH.

U strankama koje su izvjesni koalicijski partneri SDA, HDZ-u BiH i u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pak žele da se novo Vijeće ministara BiH formira što prije, bez čekanja na dogovor o drugim razinama vlasti.

Čelnik HDZ-a Dragan Čović posebno ustraje na tome da nova vlada Federacije BiH sačeka dogovor o izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović je potvrdio kako će SDA tražiti jamstva da Dodikov kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće blokirati procese koji vode ka integraciji BiH u NATO.

"Vidjet ćemo hoćemo li zategnuti taj konopac", kazao je Izetbegović ističući kako ni Dodik nema puno izbora jer mora "trgovati" ako želi progurati projekte na kojima inzistira njegov SNSD.

>> Pogledajte što je prije 12 godina o Hrvatskoj govorio Željko Komšić

Komentara 24

ZH
Zlatousti Hrvat
13:30 27.12.2018.

'Pelješki most miješanje u unutarnje stvari BiH.. Pa RH po Ustavu i po Daytonskom sporazumu ima OBVEZU brinuti se za hrvatski narod u BiH. Ako nakon ovih izjava.. E onda..

BJ
Ben Juda Talmudan
13:51 27.12.2018.

Kakir u BIH naseljava na desetke tisuća arapskih terorista i laprda o miješanju u unutrašnje stvari BIH.Ako je tvoj čača ostavio BIH u amanet Erdoganu,nisu mu je ostavili Hrvati i Srbi.

DU
Deleted user
13:48 27.12.2018.

Oni traže garancije??? Traže i Hrvati da im Muslimanska braća ne biraju predstavnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije