Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10. godišnjica

Hrvatska i ove godine uključena u proslavu Dana sv. Patrika 'Globalnim ozelenjavanjem'

Dan sv. Patrika
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
14.03.2019.
u 11:51

Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi

Godišnja proslava Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Ireland-a uključit će rekordan broj mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj. Deseta godišnja inicijativa Global Greening, tj. “Globalno ozelenjavanje” održat će se na više od 400 mjesta u 53 zemlji. U Hrvatskoj će se uključiti rekordnih pet gradova i devet mjesta ove nedjelje, 17. ožujka 2019. godine.

Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi. Tri velika dalmatinska grada su se pridružila veleposlanstvu u obilježavanju Dana sv. Patrika: Zadar, Split i Dubrovnik.

Zagreb sudjeluje u "ozelenjavanju" 3. put s četiri poznate znamenitosti: Fontane (Hrvatske bratske zajednice), Muzej suvremenih umjetnosti, Klovićevi dvori i Meštrovićev paviljon.

Rijeka se, također, 3. treći put pridružuje Veleposlanstvu i njezino je sudjelovanje značajno jer je, jedna od dvije ozelenjene znamenitosti, Trsatska gradina, utvrda iznad Rijeke, nekada bila u vlasništvu Irca grofa Lavala Nugenta. Nugent je odigrao važnu ulogu u povijesti Hrvatske u 19. stoljeću. Druga tamošnja znamenitost, koja će se ozeleniti, su impresivne dizalice "Molo Longo".

Najveći grad na južnoj dalmatinskoj obali, Split, će ozeleniti fontanu na Rivi, ispred Prokurative. U Zadru će se ozeleniti najpoznatija gradska znamenitost, Crkva sv. Donata. Dubrovačka palača Sponza na kraju Straduna će biti u zelenoj boji za ovu proslavu. Sva tri grada su novopridošli u inicijativu “Global Greening”.

Ozelenjavanje će biti vidljivo u nedjelju, 17. ožujka u 18:30, tj. sumrak.

Sa svojim rekordnim sudjelovanjem, Hrvatska je ponovno pokazala da je veza između Irske i Hrvatske svake godine sve jača.

Poznate svjetske znamenitosti uključene u inicijativi Tourism Ireland-a za proslavu Dana sv. Patrika su London Eye i mnogi drugi.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
12:27 14.03.2019.

ali ajmo se prvo isprdavati žestoko na naše praznike. svakak trebamo prigrliti tuđe, jer svoje očito ni nemamo. ajmo i dalje pljuvati po našoj crkvi, ali ajmo slaviti tuđe crkvene praznike. do naših ne držimo sami, pa ni do nas ne drži više nitko. smijemo se našoj slabosti u uniji, al sami za sebe ništa napraviti nećemo. nećemo se usprotiviti nikome, da se ne zamjerimo. znate kako su slovenci reagirali kad smo za prijevoz naftnih derivata u bosnu odredili par graničnih prijelaza? drugi dan su nas prijavili uniji i mi poništili svoju odluku. klečati i slušati znamo, po tome smo poznati nadaleko. svoj stav nemamo o ničemu. ne trebamo ga ni imati. krivi su nam političari. mi nismo. kao i bi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije