Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon godina hladnog odnosa

Hrvatska i Njemačka obnavljaju savezništvo

Angela Merkel i Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
23.08.2018.
u 15:30

Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da su granice sa Slovenijom bilateralno pitanje

Kad je iz Njemačke netom prije izricanja odluke Arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije, a da ih nitko nije upitao o mišljenju, stigla poruka kako očekuju da dvije države odluku, ma kakva ona bila, provedu, mnogi su ostali neugodno iznenađeni protuhrvatskim stavom.

No sada, godinu dana kasnije, Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da je to bilateralno pitanje koje treba riješiti sporazumno. Uostalom, istu je promjenu doživio i stav Europske komisije o tom pitanju. Nije ta promjena stava došla sama od sebe, na njoj se dobrano radilo diplomatski i na najvišim političkim razinama.

Ovaj primjer dobro ilustrira dinamiku hrvatsko-njemačkih odnosa. Nakon godina zapuštenih odnosa, s dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ponovno se počelo raditi na dijalogu i suradnji – iako ne bezuvjetnoj – s Njemačkom pa se pomaci vide. Jedan od dokaza tomu je što premijer Plenković 28. kolovoza odlazi u Berlin na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel, a do kraja godine u Hrvatsku dolazi i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Blokirali njemački stav

Odnosi su sada dobri, kažu nam diplomati. Savezništvo Njemačke i Hrvatske emotivna je činjenica koju se u Hrvatskoj uzimalo zdravo za gotovo, no činjenica je da je ono nakon hrvatsko-bošnjačkih sukoba u BiH ohladilo, i uz manje izlete, kao što je podrška Hrvatskoj u finišu pregovora s EU, ostalo na relativno niskoj razini. Merkel je samo jednom bila u službenom posjetu Zagrebu, 2011., kad ju je ugostila premijerka Jadranka Kosor. Još je dva puta posjetila Hrvatsku: 2007. nazočila je skupu sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a 2014. sastanku inicijative Brdo-Brijuni, kada je izostao sastanak s Milanovićem. Također, otkazala je dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU 2013., što su mnogi pripisivali nezadovoljstvu zbog donošenja tzv. lex Perković.

Jedna od točaka prijepora je i BiH. Iznimno je važno da Merkel iz prve ruke, od premijera, čuje hrvatske stavove. Berlin zagovara građansku državu, koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao pojedinac, a ne kao pripadnik neke skupine, koji u većini država nije nimalo problematičan. No u BiH, zbog unutarnjih specifičnosti jest. Hrvatska ima drugačiji stav: građanski je koncept poguban za stabilnost BiH, kao i za hrvatski narod. I to, kažu nam diplomati, treba ponavljati i objašnjavati. Nije se Hrvatska libila ići protiv Njemačke ni na razini EU: pri dogovaranju zajedničkih stajališta EU o BiH Hrvatska je u više navrata uspjela “blokirati” njemački stav.

Druga neuralgična točka jest investicijska klima, i ona je – govore nam diplomati – ozbiljno razbjesnila Berlin jer, očekivano, zastupaju svoje interese i interese njemačkih kompanija. Sukob datira još iz mandata Zorana Milanovića, kad su odnosi dosegli najnižu razinu, kad je na sastanku s Merkel govorio o hrvatskom planu gradnje infrastrukture za širokopojasni internet prema projektu državne tvrtke Odašiljači i veze, a suprotno načinu na koji je infrastrukturu htio graditi Hrvatski Telekom u vlasništvu Deutsche Telekoma.

Da su njemačke tvrtke, a onda i vlada, nezadovoljne, govori i ovogodišnja anketa Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komora koja je provedena među 140 tvrtki članica te u nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj. Postotak poduzetnika koji bi ponovno investirali u Hrvatsku ranijih godina se kretao oko visokih 80 posto, u tom je istraživanju pao na 68 posto. Kao izvor nezadovoljstva tvrtke i dalje navode izostanak reformi. Tu je Merkel vidjela premijera Tima Oreškovića kao dobrog sugovornika, no mandat mu je trajao prekratko.

Ojačati granice od Albanije

Njemačka i Hrvatska suprotno gledaju i na poziciju Srbije. Njemačka se pokazala velikom zagovornicom Beograda, pokušavajući ga privući sebi nauštrb Moskve i zbog svojih interesa, a hrvatski stavovi, poput inzistiranja na promjeni zakona o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine, što je rezultiralo i blokadom pregovora Srbije s EU, doživljavaju se negativno. No treba podsjetiti da je i sama Njemačka, kao i Britanija, blokirala srbijanski put u EU, sve dok Srbija nije popustila oko Kosova.

Razgovora će biti i o aktualnoj temi, migracijama. Hrvatska je mora iskoristiti u svoju korist, za lobiranje za ulazak u Schengen, dokazujući da je spremna čuvati vanjsku granicu. No isto tako, protivno volji Njemačke, Hrvatska odbija primiti migrante spašene iz mora ili vraćene iz te države.

Hrvatska na razini EU, ali i bilateralnoj, radi na tome da uvjeri ostale da se moraju ojačati kontrole na granicama od Albanije prema Hrvatskoj, koje su sada nepostojeće.

VIDEO Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

 

Komentara 106

Avatar Matija22
Matija22
15:43 23.08.2018.

pogledao njemac snimku kupovanja sudaca i sve mu jasno, slovenci su se osramotili i trebaju se ispričati hrvatskoj

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:44 23.08.2018.

Za Merkel je spor sa Slovenijom oduvijek bilateralno pitanje! Za postivanje arbitraze izjasnio se njezin koalicijski partner , socijalist, postoje dvije Njemacke kao i dvije Hrvatske. Merkel je reformirala i socijaliste u medjuvremenu , vratila ih na pravi put - rad umjesto rod.

Avatar southman
southman
16:00 23.08.2018.

Ne popuštati niti za milimetar ni Bih ni Sloveniji ni Srbiji. Naš geostrateški položaj je neusporedivo bolji i interesantniji svim velikim silama i treba ga iskoristiti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije