Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineska veleposlanica:

'Hrvatska i Kina su u najboljoj fazi odnosa u povijesti'

Xu Erwen
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
27.09.2019.
u 21:44

Veleposlanica smatra kako su kinesko-hrvatski gospodarski odnosi dobili zamah, te da je "kineska investicija" Pelješkog mosta jako dobro primljena u Hrvatskoj

Kinesko-hrvatski odnosi ušli su u najbolju fazu u povijesti, rekla je u petak u Zagrebu kineska veleposlanica Xu Erwen na obilježavanju 70. godišnjice uspostave Narodne Republike Kine.

"Kina je zadnjih 70. godina bila nacija s ožiljcima od poniženja", rekla je Xu, istaknuvši kako je njezina država od zemlje pogođene ratovima iz gotovo feudalnog društva postala "drugo gospodarstvo svijeta".

"A što se tiče odnosa Kine i Hrvatske, oni su već ušli u najbolje razdoblje u povijesti", dodala je veleposlanica koja je tu dužnost preuzela ove godine.

"Oba naša premijera kazala su kako su naši odnosi ušli u dijamantni period", istaknula je Xu, referirajući se na izjavu kineskog premijera Lija Keqianga koji je u travnju posjetio Hrvatsku.

Veleposlanica smatra kako su kinesko-hrvatski gospodarski odnosi dobili zamah, te da je "kineska investicija" Pelješkog mosta jako dobro primljena u Hrvatskoj.

"Jako puno ljudi mi čestita na mostu i veoma cijene taj kineski doprinos dobrobiti Hrvatske", rekla je.

Most graduje kineska državna tvrtka China Bridge and Road Corporation, a financira ga Europska unija s 85 posto, dok ostatak plaća Hrvatska.

"Imamo još puno prilika za razvoj suradnje, posebice u digitalnoj ekonomiji", zaključila je veleposlanica o hrvatsko-kineskoj gospodarskoj suradnji i dodala da je ove godine u Hrvatskoj bilo više od 500 tisuća kineskih turista.  

Xu je u petak u zagrebačkom hotelu Esplanade bila domaćin obilježavanja 70. godišnjice uspostave Narodne Republike Kine na koje je stiglo niz bivših i sadašnjih hrvatskih dužnosnika, veleposlanika u Hrvatskoj, sportaša, akademika i drugih.

Kineski komunistički vođa Mao Zedong je 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Republike s Vrata nebeskog mira u Pekingu.

Mjesec dana kasnije poraženi nacionalisti Kuomintanga s čelnikom Chiang Kai-shekom bježe na Tajvan, nakon građanskog rata u kojem su se s komunistima borili za kontrolu nad teritorijima oslobođenima nakon japanske invazije.

U tim sukobima poginulo je nekoliko milijuna ljudi. Godišnjica će se u utorak obilježiti i velikom vojnom paradom u Pekingu.

"Kina je danas vrlo odlučna štititi svoj suverenitet, nacionalnu sigurnost i interes", rekla je Xu novinarima komentirajući stanje u Hong Kongu, odnose s Tajvanom i položaj Ujgura.

"Najvažniji zadatak u Hong Kongu jest odbaciti nasilje i vratiti vladavinu prava", rekla je o autonomnoj kineskoj regiji u kojoj se već nekoliko mjeseci održavaju protuvladini prosvjedi.

"Hong Kong je kineski Hong Kong. Snažno se protivimo inozemnom miješanju u kineska unutarnja pitanja", naglasila je.

Dodala je i da je Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, "nedjeljivi dio" Narodne Republike Kine te da je "samo jedna Kina u svijetu". "Protivimo se svim separatizmima", rekla je Xu.

Osvrnula se i na zapadnu kinesku regiju Xinjiang u kojoj je položaj Ujgura izazvao pozornost međunarodne zajednice i skupina za ljudska prava koji tvrde da su pripadnici te muslimanske manjine zatvarani u logore bez sudskog procesa.

"Xinjiang je prekrasno mjesto koje je kroz 20 godina imalo jako puno terorizma i nasilja koji su odnijeli jako puno nevinih života. Kineska vlada je zato uvela niz mjera kako bi spriječila teroriste, što uključuje i centre koji sprečavaju ljude da imaju terorističke ideje", rekla je Xu, pa ocijenila tu mjeru jako djelotvornom jer "u zadnje tri godine nije bilo terorizma".

"Jako puno inozemnih novinara, međunarodnih organizacija i diplomata bilo je u Xinjiangu i vrlo su impresionirani tamošnjim blagostanjem i stabilnošću", tvrdi kineska veleposlanica.

Komentara 5

KL
klamerko
22:53 27.09.2019.

Pod hitno dogovorite proširenje hrvatskih morskjh luka i nadogradnju željeznica, kako bismo povezali bolje Kinu i Europu i tako oduzeli dio kolača engleskim, nizozemskim, francuskim i njemačkim lukama. Šta čekate? Aha, jasno mi je. Londonska komunistička centrala instruira sve svoje udbaške agente po "Hrvatskoj" da Milanović i SDP dobiju izbore kako bi ne samo Hrvatska nego i ''Hrvatska'' zajedno s Hrvatima zauvijek nestala s najbolje poziconirane geostrateške točke. 100% SDP i Milanović smjeraju dokrajčiti odnose s Rusijom i SAD-om, a potom i ismijati Kinu, a onda isto kao SDP-ovi političari 80-tih godina prošlog stoljeća krenuti pasivno lizati cipele provoditeljima SANU-2 u cilju ostvariravanja njihovih interesa. Ja bih svakom onom koji bi priječio da Kina šalje svoju robu preko naših luka s revolverom prosvirao lubanju na licu mjesta i u roku od jedne sekunde, brže od revolveraša sa divljeg zapada, ali dok Hrvati išta shvate nestaje im država!

PR
prigorka
09:50 28.09.2019.

Kinezi sve proizvode ,-mozda bi mogli nase politicare prodati?

Avatar nisam..robot
nisam..robot
09:09 28.09.2019.

Odlicna sansa. Mi nemamo sto moralizirati Kinezima jer absolutno sve zemlje na svijetu imaju svoje greske. Pametnije je gajiti prijateljstvo i suradnju sa njima, to nam moze biti od velike koristi a vidi se po njihovim investicijama i turistickim posjetama da i oni nesto vide u nama. Na kraju krajeva Kinezkinje znaju biti jako atraktivne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije