Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenjali red letenja

Hrvatska dva mjeseca bez aerodroma koji radi cijelu noć?

Zračna luka Franjo Tuđman
Petar Glebov/PIXSELL
03.04.2018.
u 06:32

Zračna luka Franjo Tuđman od sutra se zatvara noću zbog radova na pisti

Zračna luka Franjo Tuđman od sutra, 4. travnja, pa najmanje sljedeća dva mjeseca bit će zatvorena noću zbog radova na uzletno-sletnoj stazi.

Dok traju radovi, zrakoplovi na Tuđmanu neće moći slijetati od 22.35 do 6.35 sati, osim ponedjeljkom i petkom kad će se pista zatvarati od ponoći do 6.35 sati. A to bi pak moglo značiti da, dok radovi na zagrebačkom aerodromu traju, Hrvatska neće imati nijednu zračnu luku koja je otvorena cijelu noć. Naime, prema Naredbi o vremenu otvorenosti zračnih luka koju izdaje ministar mora, prometa i infrastrukture, samo ZL Franjo Tuđman mora biti otvoren 24 sata.

Nakon prošlogodišnjeg slučaja kad zrakoplov Croatia Airlinesa na noćnom letu iz Zagreba nje mogao zbog bure sletjeti u Dubrovnik, a na Tuđmanu ga nisu mogli primiti zbog nedovoljnog broja ljudi pa je preusmjeren u Rim, ministar Oleg Butković obećao je da će od ovog ljeta i Zračna luka Split biti otvorena 24 sata.

Ministar dva puta godišnje donosi tu naredbu, za razdoblje od ožujka do listopada i od listopada do ožujka. Za ovogodišnji ljetni red letenja Butković naredbu još nije donio, no kako su nam kazali u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, ona će biti donesena ovih dana i vjerojatno će u njoj stajati da i splitski aerodrom mora biti otvoren cijelu noć. No prije toga, kažu, trebaju se vidjeti financijski parametri takve odluke.

A kad krenu radovi na pisti zagrebačkog aerodroma, može se očekivati da će neki noćni letovi kasniti i da neće uspjeti na vrijeme sletjeti u Zagreb. Za Croatia Airlines najkritičniji su letovi iz Frankfurta, Münchena i Bruxellesa s vremenom dolaska u Zagreba između 22 i 22.35 sati. CA ponedjeljkom i petkom ima i dolazak iz Londona u Zagreb u 23.15 sati, no tim će se danima Tuđman zatvarati u ponoć. U CA očekuju da će im kasniti oko 10 posto tih letova pa su dogovorili sa Zračnom lukom Pula da produlji svoju otvorenost ako za to bude potrebe i da prihvati zrakoplove CA koji ne budu mogli sletjeti u Zagreb.

U CA je, doznajemo, prioritet da njihovi zrakoplovi ne završe u Puli, pa i pod cijenu ostavljanja transferne prtljage i putnika kako bi stigli u Zagreb prije zatvaranja piste.

Oni putnici koji pak završe u Puli umjesto u Zagrebu, do glavnog hrvatskog grada bit će prevezeni autobusima. U CA kažu da su za alternaciju izabrali Pulu, a ne Zagrebu bližu Zračnu luku Rijeka jer na pulski aerodrom lete tijekom cijele godine u redovitom prometu i sukladno tome ondje imaju vlastitu tehničku podršku, svoje operativno osoblje i ugovorne prijevozničke tvrtke za prijevoz putnika i posada. Neke aviokompanije koje na ZL Franjo Tuđman slijeću iza 23 sata morale su prilagoditi svoj red letenja. Tako je, primjerice, Lufthansa svoj noćni let iz Frankfurta u 21.55 sati s dolaskom u Zagreb u 23.10 sati danima kad se pista zatvara u 22.35 sati pomaknula na 21.05 sati s dolaskom u Zagreb u 22.25 sati.

Zračna luka Franjo Tuđman
1/8

Komentara 42

Avatar Francek007
Francek007
07:27 03.04.2018.

Zanimljivo je da nitko ne spominje Osijek koji u Hr. ima najniže troškove aerodromskih usluga i udaljen je do Zg max 4 h direktno auto cestom. uz najmanji trošak cestarine do Zagreba???

TB
taras.buljba
06:56 03.04.2018.

Pa to je nova luka kakvi radovi kakve trice stvarno je tu nesto trulo.

PR
prigorka
08:09 03.04.2018.

jako pametno ,sada u turistickoj sezoni, zatvoriti aerodrom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije