Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema žalbe na presudu

Epilog dugogodišnje pravne bitke: Hrvatska pobijedila Sloveniju u bitki za teran

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
16.11.2020.
u 18:33

U slovenskom Državnom odvjetništvu donijeli su takvu odluku nakon analize rujanske presude Općeg suda EU, a odluka je podijelila slovenske vinare i stručnjake

Slovenija se neće žaliti na rujansku presudu Općeg suda Europske unije u Luksemburgu kojom je odbijena slovenska tužba protiv Europske komisije zbog dodjele imena teran hrvatskim proizvođačima tog vina, čime je presuda Općeg suda EU postala pravomoćna, a pravo hrvatskih vinara na korištenje imena teran konačno.

U slovenskom Državnom odvjetništvu donijeli su takvu odluku nakon analize rujanske presude Općeg suda EU, a odluka je podijelila slovenske vinare i stručnjake, jer neki od njih smatraju da je Slovenija morala ustrajati na dokazivanju dvostrukih mjerila Europske komisije. Slovenija je tužbom protiv Europske komisije tražila poništenje odluke Komisije kojom je hrvatskim vinarima u Istri priznato pravo na teran, tvrdeći da je odluka nezakonita i da će prouzročiti štetu slovenskim proizvođačima, no Opći sud EU presudio je kako Slovenija to nije uspjela dokazati pred sudom.

Tužbi je prethodio postupak pred Europskom komisijom u kojem slovenska strana u nije uspjela uvjeriti Komisiju da je Hrvatska krivotvorila dokumentaciju kojom je tražila izuzeće za svoje vinare. Odluka Europske komisije u korist Hrvatske nije bila nikakav presedan, kako je to tvrdila slovenska strana, nego se radilo o implementaciji europskog zakonodavstva, kao i u 50-tak sličnih izuzetaka dodijeljenih u zaštiti vinskih sorti na razini EU, među kojima su i neki u korist slovenskih proizvođača vina.

Odluka o tužbi protiv Europske komisije zbog terana donesena je u mandatu bivše vlade Mire Cerara, a na tužbi je osobito inzistirao tadašnji čelnik slovenskih socijaldemokrata i ministar poljoprivrede Dejan Židan, koji je i najodgovorniji što se problem nije riješio kompromisom pred Europskom komisijom, iako su mnogi i na slovenskoj strani sumnjali u uspjeh takve tužbe.

Nova desna vlada Janeza Janše nije skrivala nezadovoljstvo načinom na koji su prošle vlade vodile ovaj i druge sporove s Hrvatskom, smatrajući ih gubitkom vremena i novca, a šef slovenske diplomacije Anže Logar kritizirao je bivše slovenske vlade i nakon presude Općeg suda EU, na temelju čega se moglo pretpostaviti kako Slovenija možda neće iskoristiti pravo na žalbu.

Ključne riječi

Komentara 11

NA
navijeke
19:07 16.11.2020.

Zabavna je činjenica kako se slovenski teran radi od sorte refošk, a hrvatski od sorte teran. Svakom je jasno o čemu se tu radi, refošk je solidno vino, ali ni sjena hrvatskom teranu. No kako susjedi dobro znaju da su turisti (većinom Nijemci, koji se u vina kuže kao poslovična Mara u *****) bili oduševljeni teranom, iskoristili su raniji ulazak u EU, preimenovali refošk u teran i zaštitili ga kao izvorno slovensko vino. Jasno je kao dan da tim sudskim rješenjem susjedi gube velik novac, jer će oni koji su naučeni na dobro vino i u onih par centimetara slovenskog primorja zahtijevati pravi teran - ne slovenski.

Avatar Observer
Observer
18:56 16.11.2020.

Za kapljicu vina, tuzba kosta vise nego svo vino slovenije.

DA
dadobrc68
22:36 16.11.2020.

Prevara slovenaca je razotkrivena.U stvari su naši vinari trebali sada tužiti Sloveniju,ali za to treba imati i potporu države,ali dok slovenci štite svoje vinogradare,pa makar se radilo o nekoliko hektara vinograda,naše štipoguze to uopće ne zanima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije