Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indeks percepcije korupcije

Hrvatska daleko lošija od ostatka EU po pitanju korupcije: 'Morate povećati transparentnost'

korupcija
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
29.01.2019.
u 15:06

"Ako želi zaustaviti negativan trend i približiti se prosjeku Europske unije, Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad."

Podaci iz Indeksa percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala za prošlu godinu potvrđuju da Hrvatska "stabilno nazaduje" u borbi protiv korupcije, što je posljedica nedovoljnog jačanja preventivnih tijela i dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije, upozorili su u utorak pojedini političari i predstavnici nevladinih udruga.

Hrvatska je na IPK ljestvici za 2018. ostvarila rezultat od 48 bodova, što je znatno lošije od prosjeka zapadne Europe i Europske unije (koji iznosi 66) i pokazuje da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom. Time je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017. i 2016. godinom, kada je ostvarila 49 bodova, i 2015. kada je "zaradila" 51 bod.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) ustvrdio je kako je ovogodišnji rezultat potvrdio percepciju u javnosti da aktualna Vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv korupcije nakon 2015. godine, kada je Hrvatska s 51 bodom prvi put izašla iz kruga korumpiranih zemalja.

Sve ispod 50 bodova smatra se korumpiranom zemljom

"Hrvatska pozicija iz godine u godinu sve je lošija, a za građane koji ne znaju - prolazna ocjena je 50, sve ispod 50 smatra se korumpiranom zemljom”, rekao je Jovanović. On smatra kako će taj trend samo ubrzati odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske, koji u anketama govore da je korumpiranost jedan od ključnih razloga zašto ne vide budućnost u Hrvatskoj.

Jovanović upozorava da će najnovije afere - kupovina saborskih zastupnika, promjena saborskih dresova, varanje birača koji su dali glas protiv HDZ-a i sve što čini zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojom strankom dodatno povećati osjećaj političke korupcije u hrvatskom društvu ako se nešto ne poduzme u preventivnom, a posebno u represivnom smislu. Osjećaj nepovjerenja građana u sve državne institucije najviše stvaraju neučinkovito pravosuđe i politička korupcija, a Jovanović kaže da to nije samo njihova percepcija, nego stvarnost.

"Ta je percepcija utemeljena jer ako pogledate procese za korupcijske afere u kojima su akteri bili Božidar Kalmeta, Ivo Sanader, HDZ i Milan Bandić, gdje još nismo dočekali ni jednu pravomoćnu osuđujuću presudu i oduzimanje nezakonito stečene imovine, onda se građani imaju s pravom pitati kakvo je to hrvatsko pravosuđe”, rekao je Jovanović.

Berković: Donose se zabrinjavajuće odluke protiv slobode izražavanja

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković kaže kako novi podaci potvrđuju da Hrvatska "stabilno nazaduje" u borbi protiv korupcije, a sadašnja vlast taj problem ne smatra bitnim, pa umjesto jačanja planira dodatno oslabiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

"Dok se politička stabilnost Vlade temelji na održavanju većine u Saboru putem političkih prebjega, pravosuđe već dvije godine ne uspijeva zaključiti aferu s dnevnicama u koju je upleten Tomislav Saucha. Istovremeno, donose se vrlo zabrinjavajuće presude protiv slobodne izražavanja novinara i satiričara", primjećuje Berković. Na negativnu percepciju, po njezinoj ocjeni, mogla je utjecati i DORH-ova odluka da ne istražuje zloupotrebu "lex Agrokor" u kojem su visoki državni dužnosnici, udruženi s privatnom interesnom skupinom, "zarobili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurirali medije".

K tome si je, kaže Berković, i guverner HNB-a Boris Vujčić dozvolio neprimjerene sastanke s predstavnicima američkog fonda Knighthead, dok je medijska tvrtka Hanza media izdala 45.000 primjeraka knjige bivše dužnosnice Martine Dalić, kojoj je i dalje zabranjeno primati poklone skuplje od 500 kuna.

Budimir: Za korupciju odgovorni pojedinci iz vlasti i oporbe

Predsjednica Transparency International Hrvatske Davorka Budimir ističe da korupcija nema ideološki predznak, ona nije ni lijeva niti desna. Budimir smatra da je najodgovorniji svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi - oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje bi se morale dogoditi već danas.

Zaključuje da je s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestala borba protiv korupcije, dok za pad na ljestvici smatra da je rezultat nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije. Korupcija je uzrok iseljavanja građana i rastakanja sustava vrijednosti koji kao društvo nismo izgradili od osamostaljenja do danas. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj, poručila je Budimir.

Planinić ukazuje na statičnost upravljanja i nespremnost na reforme

Član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije Krešimir Planinić kaže da pad na IPK ljestvici prati "statičnost upravljanja Lijepom Našom i nespremnost za bitne reforme u društvu i hrabriji državni proračun, koji neće podilaziti bujanju javne uprave radi političkog namirenja raznoraznih partnera".

Pravosuđe je uvijek u vrhu kad govorimo o potrebama napretka i poticaja na bolje, dok civilno društvo pati od nemjerljivosti i subjektivnosti pri dodjeli sredstava i ocjeni učinkovitosti. Povjerenje građana, koje zatire korupciju, može se vratiti pozitivnim karakterom upravljanja državom i postojanim naporom prema jasnim ciljevima i vrijednostima u društvu, a to nemamo već dugi niz godina, smatra Planinić.

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Komentara 19

RO
ronyday
15:14 29.01.2019.

UDBA je glavni krivac korupcije, kriminala, zaštite zločinaca. Zar nije čudno da nijedan od dokazanih komunjarskih kriminalaca nije procesuiran i ni jedan od komunističkihzločincac nije osuđen za više od milijun mučki pobijenih Hrvata, osim dvojice udbaša, zahvaljujući Njemačkoj.

Avatar nekakav
nekakav
12:29 29.01.2019.

percepcija... čija percepcija? građana? a kakva bi bila percepcija građana republike hrvatske o korupciji u austriji, švicarskoj, finskoj? radi se o zemljama koje ili su bogatstvo stekle famoznom bankarskom tajnom, pa su taložile milijarde političara tamo nekih navodno zemalja u razvoju i skrivale novac od povratka u zemlju kojoj je otet, ili su pak davanjem mita političarima u siromašnijim zemljama dolazile do unosnih poslova. tko je lopov, samo onaj koji krade, ili i onaj koji ljestve drži? ljudi, o čemu pričamo, pa mita i korupcije nema ako ne postoje dvije strane, ona koja daje i ona koja prima mito. ona koja daje je bogata, i generalno 'razvijena'. i fascinira kako mito dolazi uglavnom iz uređenih zemalja, sa stabilnim političkim i pravosudnim sistemom. ali percepcija građana tih zemalja nije negativna prema takvoj pojavi, da njihov građan se bogati na iskopavanju dijamanata u tamo nekom sijera leoneu, botsvani. django, ti si dio problema, medije, istaknuo. al većina generalno pojma nema što je korupcija i mito. a mito se najteže dokazuje, jer ga u većoj mjeri štiti zemlja koja ima interes. pa nisu brazilci i afrikanci posjekli prašumu zato jer se nemaju čime grijati... već to drvo treba netko bogat iz japana, amerike, europe.

TO
torente
12:11 29.01.2019.

To Hdz ne zabrinjava uopće. Oni kazu da to nije istina, da je to samo percepcija, evo i Django iz Hdzea tako misli. Mediji, masoni, komunisti, orijunasi nam peru mozak i lazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije