Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR

Hrvatska će uvoziti građevinare, liječnike i sestre iz Bangladeša

Radnici na gradilištu
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
21.06.2019.
u 09:25

Građevinski radnici jedni su od onih koje Bangladeš može ponuditi Hrvatskoj, kazao je bangladeški veleposlanik te dodao kako njegova zemlja može osigurati radnu snagu za sve sektore

Hrvatska je spremna uvesti radnike iz Bangladeša, i to liječnike, medicinske sestre, stručnjake za informatiku i komunikacije, turističke te građevinske djelatnike, no i radnike drugih profila. Objavilo je to veleposlanstvo te države u Haagu iz kojeg se pokriva Hrvatska, budući da kod nas nema diplomatskog predstavništva te južnoazijske države, nakon sastanka bangladeškog veleposlanika sa zamjenikom ministra rada Draženom Opalićem. S druge strane, i Bangladeš je u akciji “nuđenja” svog stanovništva za popunu deficitarnih radnih mjesta u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Nude i IT stručnjake

Kako su objavili iz bangladeškog veleposlanstva, na sastanku u Zagrebu je zamjenik ministra Marka Pavića najavio kako će Hrvatska uskoro, kao prvi korak u procesu, u Bangladeš poslati nacrt memoranduma o razumijevanju, dokumenta koji opisuje dogovor između dvije države o toj temi. Nakon potpisivanje memoranduma, pokrenut će se nužne pripreme kako bi se regrutirala potrebna radna snaga iz te države koja broji 165 milijuna stanovnika. 


Zamjenik ministra Opalić je veleposlaniku Sheikhu Mohammedu Belalu prenio namjeru kako Hrvatska želi, između ostalih, zapošljavati liječnike, medicinske sestre, stručnjake za informatiku i komunikacije, turističke te građevinske djelatnika. Istaknuo je kako se već izdaju radne dozvole za strance, većinom za one s područja Europe (ali ne EU), a manji za izvan kontinenta. 
Bangladeški veleposlanik Belal prenio je Opaliću uvjeravanja o tome kako je Bangladeš sposoban osigurati kvalificiranu i nekvalificiranu radnu snagu za sve sektore te ga zamolio da posjeti njegovu zemlju kako bi se osobno uvjerio u mehanizme i aranžmane koje je uspostavila tamošnja Vlada kako bi uredila proces migracije radnika koji posjeduju potrebne znanja i vještine.


Ova inicijativa između dvije vlade razvijat će se kroz savjetovanje s državama i relevantnim agencijama tako da se troškovi migracije i druge pripreme za prenošenje relevantnih vještina uredno razrade, kažu iz bangladeškog veleposlanstva.
Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava na naš su upit o detaljima dogovora potvrdili kako je pomoćnik ministra primio je veleposlanika Bangladeša kojega je interesirala mogućnost suradnje na području tržišta rada. 


– Ministarstvo kontinuirano prati situaciju na tržištu rada kako bi odgovorilo na sve izazove u pogledu potražnje za radnom snagom, ali kao što ministar Pavić stalno naglašava, prioritet Vlade je zapošljavanje domaće radne snage – kazali su iz Ministarstva.


Pitanje kvota za rad stranaca bilo je u žarištu ovoga tjedna, nakon apela o nedostatku sezonaca. Vlada je stoga u srijedu povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2019. godinu, povećavši za dvije tisuće radnika kvotu za turizam i ugostiteljstvo te za tisuću radnika za građevinarstvo. Umjesto dosad utvrđene ukupne godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. od 65.100 stranih radnika, utvrđena je nova kvota od 68.100 radnika.

Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za dvije tisuće radnika i to s 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još tisuću radnika, a za građevinarstvo se kvota povećava za tisuću radnika, sa 17.800 na 18.800 i eventualno još tisuću.

Najprije oglas na HZZ-u

Komentirajući odluku Vlade, ministar Pavić kazao je kako je utvrđeno da više od 70 posto poslodavaca koji traže strane radnike nije oglasilo potrebu za radnicima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Od sljedeće godine, najavio je, morat će se najprije oglasiti na HZZ-u, a potom tražiti strane radnike.


– Povećanje kvota je posljednja linija obrane, jer je Vlada učinila sve kako bi poslodavci angažirali domaću radnu snagu – rekao je tada Marko Pavić. 
Prošli tjedan Vlada je, kako je rekao, pozvala poslodavce da zaposle domaću radnu snagu jer u priobalnim županijama ima 1600 ljudi koji su raspoloživi i žele raditi u turizmu.
Poslodavci su se, dodao je, odazvali te je u nekoliko dana zaposleno više od 600 ljudi.

Komentara 98

VE
velikizec
10:00 21.06.2019.

Meni jos nije jasno kako je moguce da je jeftinije platiti nekome da dode sa drugog kontinenta, dati mu placu, platiti smjestaj i obroke, jedva se s njima sporazumjeti i pri tome ocekivati da ce odraditi kvalitetan posao... sve to je izgleda lakse i jeftinije nego zaposliti Hrvatskog radnika za placu dostojnu normalnog zivota? Molio bi neka me netko prosvijetli.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
09:49 21.06.2019.

Bangladeš kao izvor stranih radnika? Veleizdaja.

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
09:36 21.06.2019.

A kad će se uvoziti sposobni i pošteni političari ??!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije