Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA O GRANICI

Hrvatska odgovara Erjavcu: Očitovat ćemo se i pismeno i usmeno

Marija Pejčinović-Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2018.
u 12:10

Za 2. svibnja Komisija predlaže održavanje usmene rasprave o slovenskom zahtjevu.

Hrvatska će se do 17. travnja pisano očitovati o slovenskom pismu kojim Ljubljana predlaže pokretanje tužbe protiv RH zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, a nakon toga će i usmeno izložiti svoja stajališta na raspravi o tom zahtjevu u Europskoj komisiji 2. svibnja, doznaje u srijedu Hina iz MVEP-a.

"U svojemu pisanom i usmenom očitovanju Hrvatska će odgovoriti na sve slovenske navode, i iznijeti stajalište da Hrvatska, (svojim neprihvaćanjem i neprovedbom arbitražne odluke koja je rezultat arbitražnog postupka koji je Slovenija kompromitirala i oduzela mu vjerodostojnost) ne krši pravo Europske unije", odgovorio je MVEP na upit Hine.

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo, te najavila tužbu pred sudom Europske unije ako ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda.

Za 2. svibnja Komisija predlaže održavanje usmene rasprave o slovenskom zahtjevu. 

Slovenija je sredinom ožujka poslala pismo Europskoj komisiji ustvrdivši da Hrvatska nepoštivanjem arbitražne odluke krši europsko pravo.

"Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom, u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska, nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017., krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca, i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji", navodi MVEP.

Na kraju postupka Europska komisija može iznijeti svoj stav o navodnoj povredi prava EU (obrazloženo mišljenje), ali ne mora. Neovisno o tome hoće li Komisija dati svoje mišljenje ili ne, Slovenija po isteku tog tromjesečnog razdoblja može Sudu EU podnijeti tužbu protiv RH, pojašnjava MVEP.

Šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić ranije je izjavila da granično pitanje sa Slovenijom nije predmet europske pravne stečevine, kako to tumači slovenska vlada, te da Slovenija nema nikakve osnove za pokretanje pravnog postupka protiv Hrvatske.

"Nema ni razloga ni povoda za takvu tužbu. Mi sada, kao i svi drugi, čekamo što će reći Europska komisija, ali ostaje činjenica da bilateralno granično pitanje nije predmet pravne stečevine i s tog naslova nema nikakve osnove za tužbu. Još jednom pozivamo Sloveniju na dijalog jer mislimo da se kroz dijalog to pitanje može riješiti", rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Komentara 5

TR
trabant7
12:36 11.04.2018.

Dobit će Slovenci samo nekoliko Bosanaca više tako da Mojce imaju razonodu dok fanteki love ribu u Piranu.

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
12:45 11.04.2018.

Gospod Erjavec zna kako će proći Hrvatska, ako ne prihvati arbitražnu odluku. Pa ako zbilja zna, za njega i Sloveniju bi bilo dobro i da se zaposli pri nekoj instituciji EU koja bi trebala donijeti obvezno i konačno rješenje spora.

TY
Tomoyuki_Yamashita
14:22 11.04.2018.

22. srpnja 2015. – Mediji objavljuju tonske zapise i dijelove razgovora Jerneja Sekolca, člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija, i slovenske zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik. Njihovi razgovori otkrivaju razradu strategije o tome kako će utjecati na druge članove Arbitražnog suda i manipulirati sudskom dokumentacijom. Ja ne razumijem zašto RH ne pokrene istragu za kazneno djelo utjecaja na rad suda protiv ove dvije osobe. Treba izdati međunarodnu tjeralicu barem radi ispitivanja i dokazati u EU da su ovo dvoje kriminalci instruirani od vrha Slovenske vlade i time narušili vjerodostojnost suda. Treba pokrenuti pravne mehanizme, i nije mi jasno zašto to nije učinjeno jer je kazneno djelo počinjeno protiv RH i protiv suda ovlaštenog od strane RH i s hrvatskim predstavnikom, što znači da hrvatska ima pravnu ingerenciju nad kaznenim djelima počinjenim protiv tog suda, ili barem ima pravne argumente kojima može inzistirati na svojoj jurisdikciji ili prepustiti jurisdikciju Nizozemskoj. U svakom slučaju, RH mora pokrenuti postupke koji će ispitati ima li kaznenog djela u postupanju slovenskog suca i predstavnice Slovenije pri sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije