Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

U Istri još jedna osoba zaražena koronavirusom, U Vukovaru prvi slučaj

Izvanredno stanje u Banja Luci zbog zaraze koronavirusom
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
29.03.2020.
u 19:22

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još je jednom apelirao na sve građane da ostanu doma!

Prema podacima u subotu, u Hrvatskoj je dosad zabilježeno 657 slučajeva zaraze koronavirusom, a 49 ih je izliječeno. 20 osoba nalazi se na respiratoru, a petero ih je do sada umrlo u Hrvatskoj - ugostitelj iz Istre, muškarac iz Zagreba, žena iz Slavonskog Broda, 92-godišnja žena iz Pule i muškarac srednje životne dobi iz Karlovca.

Dosad je obavljeno ukupno 5215 testiranja. 20.070 osoba ima propisane mjere samoizolacije. 542 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još je jednom apelirao na sve građane da ostanu doma!

19.00 - Još jedna osoba u Istri je pozitivna na koronavirus te je hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici tako da je ukupno 70 osoba zaraženih tim virusom na istarskom poluotoku, izvijestio je u nedjelju navečer županijski Stožer civilne zaštite.  Prema podacima iz Županijskog Stožera civilne zaštite, iz Istarske županije tijekom nedjelje je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" poslano još 12 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, čiji se rezultati očekuju tijekom ponedjeljka.

18.55 - I u Vukovaru je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom. Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije radi se o muškarcu s područja Vukovara koji je prije tjedan dana doputovao iz inozemstva. Iz Stožera navode kako je njegov test pristigao iz Osijeka kao i da se oboljela osoba osjeća dobro te ima blage simptome. Ističu i kako je bio u samoizolaciji i nije bio u kontaktu s drugim osobama posljednjih tjedan dana“, navode iz Stožera. Epidemiološka obrada je u tijeku, a zbog blagih simptoma, osoba ostaje u samoizolaciji. 

 

18.30 -  Karlovačkoj županiji u nedjelju su utvrđena tri nova slučaja obolijevanja od koronavirusa - o dva je Županijski Stožer Civilne zaštite izvijestio ranije, a predvečer je potvrđen i treći slučaj. Riječ je o pacijentici iz Ogulina koja je bila u bliskom kontaktu s oboljelom časnom sestrom. Ranije je službeno izviješteno da je 15 medicinskih djelatnika iz Ogulina u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom časnom sestrom, a glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić rekla je Hini da su stigli nalazi za jedanaestoro testiranih medicinara, koji su bili u izravnom kontaktu s oboljelom te da nitko od njih nije zaražen.  

15:02 U Zadarskoj županiji je 27 zaraženih koronavirusom, a mikrožarište je Biograd za koji se najavljivala, no potom i otkazala karantena. U samoizolaciji je gotovo 1000 ljudi

14: 55 U Zadarskoj županiji potvrđeno  6 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 33 nalaza je negativno, a još dvije osobe su u obradi.
 
- U posljednja 24 sata policijski službenici su obavili 159  provjera vezano uz samoizolaciju, te su na području PU zadarske utvrdili kako se u tom vremenu 2 osobe nisu pridržavale mjere samoizolacije.  U odnosu na nazor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u protekla 24 sata evidentirano je 59 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli prilikom ulaza u gradove i općine,  a da pri  tome nisu imali valjane propusnice - istakli su iz Stožera zadarske županije

14: 15 Na području Vukovarsko – srijemske županije potvrđen je još jedan slučaj zaraze korona virusom. Prema informacijama iz županijskog Stožera civilne zaštite radi se o muškoj osobi iz Nuštra, sela nedaleko od Vinkovaca. Radi se o nalazu koji je 27. ožujka poslan na testiranje u KBC Osijek odakle su sa ovim pozitivnim nalazom poslali i još 5 negativnih. Na čekanju su nalazi za još 6 osoba. Ukupno je trenutno u Vukovarsko – srijemskoj županiji 8 osoba pozitivno na korona virus, a dolaze iz Nuštra, Posavskih Podgajaca i Vinkovaca.   

13: 37 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa, a jedan pacijent je ozdravio te je sada 12 oboljelih na području županije, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o prvom pacijentu u ovoj županiji, Petrinjcu koji se zarazio na radu u Italiji te je imao dva uzastopna negativna nalaza u propisanom razmaku i stoga je otpušten kući iz Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

U bolnici je trenutačno troje pacijenata, a ostalih devet je na kućnom liječenju.

U Stožeru kazuju kako je do sada u županiji bilo 36 kršenja zdravstvenog nadzora tipa samoizolacija u kući. Sisak-10, Hrvatska Kostajnica-6, Novska-5, Gvozd-5, Kutina-3, Dvor-2, Petrinja-2, Sunja-2, Glina-1.

13.33 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena jednoj osobi, supruzi muškarca koji se jučer pokazao pozitivnim na virus, a za oboje se još utvrđuje kako su se zarazili u županiji koja trenutno bilježi ukupno 32 oboljelih.

12.55 Prema najnovijim informacijama Stožera civilne zaštite u Vukovarsko – srijemskoj županiji potvrđen je još jedan slučaj zaraze korona virusom tako da je u najistočnijoj hrvatskoj županiji trenutno 7 slučajeva zaraze. Najnoviji je slučaj iz Vinkovaca, a prema neslužbenim informacijama među zaraženima je i jedan liječnik Doma zdravlja Vinkovci kao i jedan mladi specijalizant. Stožer je objavio i kako se još uvijek čekaju rezultati za 12 uzoraka koji su poslani na testiranje u KBC Osijek još 27. ožujka. Radi se o najvećem broju uzoraka iz Nuštra, sela nedaleko od Vinkovaca gdje se u dva dana pojavilo nekoliko slučajeva zaraze. Upravo zbog toga mještani strahuju kako bi u Nuštru moglo biti možda još pozitivnih slučajeva. Kako neslužbeno doznajemo s obzirom da im kasni dolazak rezultata iz Osijeka iz vinkovačke bolnice odlučili su prikupljene uzroke ponovno početi slati na testiranje u Zagreb.

Izvanredno stanje u Banja Luci zbog zaraze koronavirusom
1/3

 

12.49 U Zagrebačkoj županiji još je dvjema osobama dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je ukupno 62-oje, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

12.34 „Još uvijek nisu stigli nalazi uzoraka poslanih na analizu, a čeka se nalaz za 41 osobu. Od 21 osobe pozitivne na koronavirus, 14 ih je smješteno na odjel COVID zadarske Opće bolnice, stanje svih je stabilno, a jedna je osoba na respiratoru. Četiri osobe koje čekaju nalaz su opservaciji. Od jučer su 52 osobe u samoizolaciji, tako da ih sada ima ukupno 803. Iz samoizolacije je izašlo 566 osoba. Tijekom današnjeg dana provodi se potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Ortopedske  bolnice Biograd na Moru kako bi bila spremna za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima - istakli su iz stožera Zadarske županije.

12.28 U Karlovačkoj su županiji u nedjelju zabilježena dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa, pa ih je sada ukupno 20.

12.27 U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zabilježena su tri nova pozitivna nalaza na koronavirus, jedan u Osijeku i dva u Našicama, pa su ukupno od te infekcije do sada oboljele 44 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.

12.12 Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije na konferenciji za novinare u 12 sati izvijestio je kako je u toj županiji šest novoboljelih, štodaje ukupno 71 oboljela, od toga su zaražena 22 zdravstvena djelatnika. 113 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji i obrada kontakata je u tijeku. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da imaju 24 bolesnika hospitalizirana, od toga tri na respiratoru. Jedan je u težem kliničkom stanju, a svi troje su životno ugroženi.

Zaražen je i djelatnik splitskog zatvora na Bilicama, kao i njegova supruga. O nalazu je u subotu navečer obaviješten Županijski sud u Splitu jer je policajac dolazio poslom u Palaču pravde.

12.00 Od 16 poslanih uzoraka na testiranje dva su pozitivna na bolest COVID-19, što znači da je na dan 29. ožujka 2020. u Šibensko-kninskoj županiji oboljelo 24 osobe od koronavirsa. Dvije novooboljele osobe su iz Murtera. Na Odjelu infektologije trenutno je hospitalizirano jedanaest pacijenata i nisu na respiratoru. Devet osoba je u karanteni od kojih je šest državljana Republike Hrvatske i troje stranaca. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 464 osobe od kojih je 120 bilo u kontaktu s oboljelima.

11.40 U Međimurju su i dalje dvije osobe zaražene koronavirusom. 

"Od petka je obavljeno još osam testiranja, među kojima i za dva liječnika, i svi ti nalazi su negativni. - Epidemiološka situacija u Međimurju je povoljna", rekao je župan Matija Posavec.

10.00  Četiri su nove osobe pozitivne su na koronavirus i hospitalizirane u Opću bolnicu u Puli, kazali su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije. Radi se o kontaktima već poznatih osoba, a jedna je osoba izliječena na istom Infektivnom odjelu OB Pula.

Tijekom subote uzeto je 32 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagreb. O rezultatima istih trebalo bi se doznati tijekom nedjelje.

07.40 Redovna konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koja se inače održavala dvaput dnevno, u 9 i 16 sati,  ubuduće će biti samo u 14 sati. 

07.36 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se ne boji korona virusa i da se pridržava svih mjera koje su propisane.

"Kad smo imali prvi slučaj smo putovali u Rim. Na sastanak su došli i ministri zdravstva susjednih zemalja i nadali smo se dogovoru o strožim mjerama, ali to se nije dogodilo", rekao je Capak jučer.

Istaknuo je da se nadao da će više ministara zdravstva u državama Europske unije biti za strože mjere, ali da do toga nije došlo.

07.25  Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević objavio jučer je na svom Facebook profilu kako je pozitivan na koronavirus.

"Drage moje sugrađanke, dragi moji sugrađani! Dužnost mi je obavijestiti vas i javnost da sam pozitivan na koronavirus. Nisam putovao nigdje vani, pridržavao sam se svih mjera zaštite, nosio masku i rukavice, redovito prao i dezinficirao ruke, ali odgovoran posao gradonačelnika i člana Stožera civilne zaštite, kontakti i provođenje mjera Nacionalnog stožera doveli su me negdje u kontakt s virusom", napisao je Ninčević.

Rekao je kako je lagane simptome u obliku blage glavobolje i temperature od 37.4 osjetio u četvrtak popodne te se odmah potom stavio u samoizolaciju, a u petak nije išao raditi. Istaknuo je i da je odmah obavijestio epidemiologa i sve svoje kontakte kako bi se i oni odmah stavili u samoizolaciju.

Ključne riječi

Komentara 66

DE
densokubura
09:59 29.03.2020.

ja mislim da ćemo za pol godine dok bdp padne -25%, gospodarstvo se uruši, nezaposlenost skoči u nebo reći ahhh morali smo sve pustiti i ne davati nikakva ograničenja

MU
mustafa3
10:21 29.03.2020.

Blago anemicnom pored ovakve oporbe. Izvrsio je cak i udar na Ustav rh. na nacin da je civ.stozer ogranicio slobodu kretanja vlastitih građana. Dakle,civ.stozer jaci od parlamenta jedne države. Na ovome ce vam pozavidjeti i Sjeverna Koreja. Šef civilnog stozeraa kohi je btw civil nosi policijska obilježja.

ID
idriz
10:24 29.03.2020.

Ne mogu docekati presicu. Moze li da pocne nesto ranije? Molim vas. Hocu sto prije da ga bacim na berosa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije