Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEREGULARNOST Hrvatske stranke traže ponovno brojanje listića

Hrvatima ukraden mandat u Bosanskom Grahovu

02.11.2008.
u 23:00

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) sutra će potvrditi rezultate općinskih izbora, mjesec dana nakon njihova održavanja i unatoč činjenici kako nisu uklonjene sumnje o velikom broju izbornih nepravilnosti. Naime, događalo se i ono što se činilo nemogućim, da su osvajane čitave općine zahvaljujući namještanjima i kupnji glasova, nestajale su kutije s biračkim materijalom. Jedan od klasičnih primjera - gdje je izgubljen glasački materijal Hrvati su izgubili vijećnika. To je Bosansko Grahovo. Naime, na jednome od biračkih mjesta gdje su glasovali Hrvati koji imaju osobne iskaznice s adresom Bosanskoga Grahova listići su nakon prebrojavanja glasova jednostavno nestali.

Nestali bez traga
Naime, hrvatski promatrači iz više stranaka zabilježili su kako je 47 birača glasovalo i bili su na dopunskom biračkome popisu koji su glasovali na nepotvrđenim glasačkim listićima. Taj je podatak naveden i na obrascu o brojnome stanju, no kada su listići upućeni u Sarajevo, nestala su ih čak 33. Za sedam glasova hrvatske su stranke, koje su u koaliciji nastupile u tome gradiću u Hercegbosanskoj županiji, izgubile jedan vijećnički mandat te je zatraženo ponovno brojanje glasačkih listića. Po sadašnjem stanju, Hrvatska demokratska zajednica osvojila je tek jedan mandat.

– Razdiobom glasova na 56 redovitih, 0 poštom, 68 u odsustvu i mobilni tim, te samo četiri potvrđena glasa, izražavamo sumnju u broj osvojenih glasova upravo u kategoriji potvrđenih glasačkih listića. Posebice što taj broj glasačkih listića izravno utječe na izborni rezultat HDZ-a BiH. To su osobe kojih ranije nije bilo na biračkim popisima.

Sedam glasova
– Naime, sedam glasova odlučuje u korist drugoga mandata HDZ-a BiH – navodi tajnik Izbornoga stožera HDZ-a BiH Mario Grgić u prigovoru koji je upućen Apelacijskom odjelu Suda BiH nakon što je SIP odbio prigovore te stranke. Zamjera se što je SIP obavio samo uvid u evidenciju pristiglih nepotvrđenih glasačkih listića za općinu Bosansko Grahovo, a da nije donijelo odluku o ponovnom brojanju. SIP nije niti, tvrdi Grgić, obavio provjeru činjeničnog stanja kod Općinskog izbornog povjerenstva. Dostavili su i pisanu dokumentaciju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije