Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLAGENFURT

Hrvatima uhićenim u Bleiburgu potvrđen početak procesa

Anđelko Bosančić dugogodišnji je član HDZ-a i bivši županijski vijećnik, na Bleiburgu je bio sa sumještanima
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
30.05.2018.
u 14:34

Jedan od optuženih uložio je žalbu na pritvor.

Trojici od petorice hrvatskih državljana koji borave u pritvoru u Klagenfurtu zbog isticanja zabranjenih simbola tijekom komemoracije u Bleiburgu sredinom svibnja proces započinje krajem lipnja, priopćeno je iz Zemaljskog suda u Klagenfurtu u srijedu.

„Jednom od petorice optuženih za isticanje zabranjenih simbola iz Drugog svjetskog rata proces će započeti 19. a dvojici 29. lipnja“, rekla je za Hinu glasnogovornica Zemaljskog suda u Klagenfurtu Eva Maria Jost-Draxl.

Petorici hrvatskih državljana prošlog je tjedna, nakon što je državno odvjetništvo savezne zemlje Koruške podiglo optužnicu zbog isticanja zabranjenih simbola, produljen pritvor na neodređeno vrijeme, što je obrazloženo opasnošću po bijeg i mogućnošću ponavljanja djela.

Jedan od optuženih uložio je žalbu na pritvor.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svezi s privedenim hrvatskim državljanima izdalo je sljedeće priopćenje:

„U predmetnom slučaju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva RH u Republici Austriji u kontinuiranom je kontaktu s pritvorenim hrvatskim državljanima, odvjetnicima i članovima njihovih obitelji. Sukladno potrebi i svojim ovlastima iz Bečke konvencije o konzularnim odnosima, Veleposlanstvo poduzima radnje i mjere kako bi pritvoreni hrvatski državljani imali potrebnu konzularnu zaštitu i kako bi se adekvatno zaštitili njihovi interesi.“

Ovogodišnji susret u Bleiburgu pobudio je prvi put zanimanje austrijske političke javnosti i pokrenuo zahtjeve za oštrijim odnosom prema isticanju zabranjenih nacističkih i fašističkih simbola.

Zasad je u Austriji kažnjivo jedino isticanje simbola povezanih s nacističkom Njemačkom, ali je od nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta inicijativa za proširenjem zabrane i na znakovlja iz drugih država.

Petorica hrvatskih državljana optužena su zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata „SS“ (Sonder Staffel).

Pogledajte i galeriju: Komemoracija u Bleiburgu

Anđelko Bosančić dugogodišnji je član HDZ-a i bivši županijski vijećnik, na Bleiburgu je bio sa sumještanima
1/14
Ključne riječi

Komentara 40

MI
miksi
15:27 30.05.2018.

Ajmo sada opet o tome kako je kriva UDBA, srpski lobi itd. a istina je vrlo jednostavna Austrija ne želi ustaški šljam na svojoj teritoriji jer čega se pametan stidi bu*ala se ponosi

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
14:56 30.05.2018.

Filoustase dobijaju poduku iz povjesti os Austrijanaca, sad ce valjda nauciti tko je bio dobar, a tko los u 2. svj. ratu.

CI
cinbenik
14:59 30.05.2018.

Najvise je Hrvate kostala ,emigrantsko nazdna poHercegvacena politika,koja je koristila Blajburg,mjesto nasih stradalih pod suludom politikom nenarodne i nebirane NDHa,za omadjijavanje i lazno plakanje nad zrtvama...Austrija je to davno trebala sprijeciti,a najvise je to nastetilo Hrvatima...Ta politika stasala u mrznjio podjelama ,nejednakopravnosti....preuze Hrvatske pecate 9oih,od kada nasteje unistenje svega Hrvatskog sa lazn domoljubnom pacijom skolom povjesti...Nisu se makli dalje od 1945,a dosli u pziciju da prestavljaju Hrvate....I sad zamisli ti srmote,sabor pokrovitelj Blajburga,kako bi HDZe lazno domoljublje imalo biracko tijelo,a steta je nanesena i ovoj petorici,ali i svim Hrvatima...na sudu ce se i to pominjati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije