Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAKIR IZETBEGOVIĆ

'Hrvatima ne damo poseban entitet, izbornu jedinicu i televizijski kanal'

Bakir Izetbegović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
14.11.2014.
u 20:02

Izetbegović je uoči sutrašnjeg sastanka s izaslanstvom HDZ-a BiH u Mostaru razgovarao s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem te čelnicima triju stranaka iz Republike Srpske koje predvodi SDS

Zamjenik predsjednika bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da stranka neće udovoljiti zahtjevima hrvatskih stranaka u BiH koje zagovaraju stvaranje hrvatskog entiteta, posebne izborne jedinice i televizijskog kanala, piše BHRT.

Izetbegović je uoči sutrašnjeg sastanka s izaslanstvom HDZ-a BiH u Mostaru danas razgovarao s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem te čelnicima triju stranaka iz Republike Srpske koje predvodi SDS. S njima je u nedjelju potpisao koalicijski sporazum nastojeći iz vlasti istisnuti SNSD Milorada Dodika koji održava dobre odnose s HDZ-om BiH.

Dva koncepta

– Riječ je o dva koncepta na koji način djelovati. Mi želimo zajednički život konstitutivnih naroda, građana BiH i ne mislimo da je put stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom. Ali, svjesni smo potrebe da to pitanje bude riješeno i sigurno ćemo u vremenu koje je pred nama raditi na tome, da se svako u ovoj zemlji osjeća komotno pa i hrvatski narod – kazao je Izetbegović i dodao da će se sutra sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u pokušaju da “stavovi budu približeni” koliko god to bude moguće. Potpredsjednik SDA dodao je i da problemi neće biti riješeni u jednom danu.

– Očekujemo elastičnost od Čovića i HDZ-a da bi se potpisao neki okvirni sporazum, neki papir koji će sadržavati okvirne zaključke, trendove, nekakvu spremnost, a ne da se sutra nađu rješenja koja će podrazumijevati pristup – ili je po mom ili neće biti nikako – pojasnio je Izetbegović.

Komšić pak nakon sastanka nije davao izjave, ali je prije susreta naglasio da njegova stranka neće biti u vlasti ako se Čović odluči za SNSD i ako Dodikova partija bude u vlasti na nivou države. Naveo je da ima prijateljski stav prema Čoviću i kako s njim nema nikakvih problema.

'Dogovorit ćemo se'

Uoči sutrašnjeg sastanka novinarima se obratio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Ne pada mi na pamet preko medija komentirati Izetbegovića – izjavio je Čović naglasivši da su izjave koje daje SDA-ovac u smislu da netko mora izabrati između Milorada Dodika i hrvatskog naroda čista provokacija, javlja Dnevnik.ba.

– Izjave o prijateljstvu s Dodikom i hrvatskom interesu stavio bih u kontekst provokacije. Jedino što imam kao obvezu je hrvatski narod, Hrvatski narodni sabor i HDZ. Trebamo napraviti principe na kojima se vlast treba uspostaviti na svim razinama. O tom smo već razgovarali sa SDA – izjavio je Čović.

– Mi ćemo vlast u pet županija u kojima imamo kapacitet napraviti vrlo skoro. Zatim ide entitetska vlada, a onda i Vijeće ministara. Mogu imati privatni afinitet prema bilo kome, ali ne znam zbog čega netko stalno naglašava neke moje odnose. Zašto bih ja bio bolji s Dodikom nego s Bosićem, Tadićem ili Čavićem. Zašto bih bio bolji s Izetbegovićem, nego s Radončićem? Nema tu tko je bolji ili lošiji. Rezultat nas usmjerava da zajedno pravimo ili ne pravimo vlast. Nitko s nama ne bi sjedio da nismo napravili ovakav rezultat. Želim da osnovni princip bude legitimnost i legalnost političkih predstavnika – pojasnio je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH i dodao kako ne želi sudjelovati u blokadama bilo kakvih procesa u zemlji te kako neće ''potpisivati bilo kakve smjernice''.

>>Izetbegović ruši savezništvo s HDZ-om da izbaci Dodika iz vlasti

>>'Hrvati će morati prihvatiti da neće dobiti treći entitet u BiH'

Komentara 220

Avatar Contessa
Contessa
20:53 14.11.2014.

Zalosno je to sto se dogadja Hrvatima u BiH. Napusteni od sviju, jos malo pa ce svi iseliti jer je zivot postao toliko nesnosljiv kako ekonomski tako i politicki.

GO
google385
20:35 14.11.2014.

nisu ovo turska vremena da kadije I efendije daju onoliko koliko hoce a obicno je bilo nista a nastavi li ovako njegovw narod bi mogo ostati bez ista

GO
google385
20:24 14.11.2014.

nesto se gadno kuha na ovim prostorima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije