Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franjo Komarica

'Hrvatima je oduzeto jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo da budu svoji na svome u ovoj zemlji'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.06.2019.
u 17:59

Što Europa može ponuditi drugim kontinentima, kako će se ona ponašati prema izbjeglicama i prognanicima iz afroazijskih zemalja ako ne može srediti svoju kuću, BiH koja je dio europske kuće - rekao je Komarica u obraćanju medijima.

Banjolučki biskup Franjo Komarica i hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković (HDZ BiH) upozorili su u utorak u Banjoj Luci kako je Hrvatima u toj zemlji oduzeto pravo na povratak navodeći da još uvijek, čak 24 godine nakon rata, više tisuća Hrvata čeka na obnovu domova porušenih u proteklome ratu.

Na okruglome stolu održanom u Banjoj Luci pod nazivom "Hrvati u Republici Srpskoj - opstanak" na kojemu su sudjelovali i predstavnici brojnih nevladinih organizacija koje okupljaju tamošnje Hrvate, sudjelovali su i predstavnici političkih stranaka Hrvata.

"Hrvatima je oduzeto jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo da budu svoji na svome u ovoj zemlji. Što Europa može ponuditi drugim kontinentima, kako će se ona ponašati prema izbjeglicama i prognanicima iz afroazijskih zemalja ako ne može srediti svoju kuću, BiH koja je dio europske kuće", rekao je Komarica u obraćanju medijima.

Naveo je kako se broj Hrvata u Republici Srpskoj čak smanjio od vremena završetka rata do danas.

"Kako protumačiti da je nakon toliko donacija, u RS na kraju prošle godine ostalo 7.334 katolika, a na kraju rata nas je bilo preko 9430. Gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi?", upitao se biskup banjolučki. Dopredsjednik RS-a Jerković upozorio je kako su Hrvati najviše zakinuti s obnovom u ratu porušenih domova.

"Ako budemo čekali da Tajništvo za raseljene osobe i migracije Vlade RS ili Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH ili pak Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obnovi sve objekte, silne zahtjeve od 5000 do 10.000 Hrvata na prostoru RS, onda mi to nećemo ni doživjeti. Postavlja se pitanje gdje su međunarodni donatori, zašto smo mi Hrvati ostavljeni na prostoru RS-a", rekao je Jerković.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić rekao je kako ključ opstojnosti Bosne i Hercegovine leži u poštivanju prava hrvatskog naroda. Pri tome je izrazio očekivanje da će povratak Hrvata u BiH nastaviti podupirati Vlada Republike Hrvatske.

Komentara 12

BA
bandido
18:29 11.06.2019.

Bozji covjek ne spominje povratak srba u hrvatsku. Sad,razlog moze bit da srbi nisu ljudi jer nisu katolici, no?

ST
Stipan
19:07 11.06.2019.

Svećenici , popovi, hodže, ...huškači ..

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:39 11.06.2019.

A i dalje glasuju za Hdz i Dodikovog frenda Covica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije