Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPROPAŠTEN GODIŠNJI ODMOR

Hrvatica zbog putovnice nije mogla iz Berlina u BiH. Konzulat: Očito je neobaviještena

zrakoplov
Getty Images
06.08.2019.
u 16:49

Katarina Ilić je navela kako joj gospođa na letu za Sarajevo rekla kako joj je putovnica nevažeća za BiH i kako ne može na let za Sarajevo.

Katarina Ilić je Hrvatica iz njemačkog Siegena. Rođena je u Mostaru i ima hrvatsko državljanstvo. Nedavno je doživjela neugodnost kad je iz Kölna preko Berlina htjela zrakoplovom otputovati u Sarajevo. Ona nije stigla iz Berlina do Sarajeva jer joj je "zabranjen" ulazak u BiH, piše Fenix

Njezina putovnica koja ističe 02. studenog 2019. godine nije valjana za BiH, a ona ne može putovnicu produžiti sve dok joj ne istekne putovanica. 

- Kupila sam kartu za let Köln-Berlin-Sarajevo. Od mog doma do zračne luke mi treba 130 km. Po dolasku u Zračnu luku Köln Bonn sam se prijavila. Djelatnica mi je rekla da prilikom presjedanja s jednog zrakoplova u drugi ne trebam uzimati prtljagu jer se prtljaga odmah prebacuje na drugi let, odnosno na moj let za Sarajevo. Uredno, bez ikakvih problema sam krenula iz Bonna za Berlin. U Berlinu prolazim kroz policijsku kontrolu. Policajac gleda moju putovnicu, pita letim li za Sarajevo, uredno odgovaram da i čovjek mi uredno zaželi ugodan let. I dobaci na kraju da mi putovnica vrijedi još 90 dana. Ja mu odgovaram da znam da ću po povratku za 14 dana ići u hrvatski generalni konzulat u Düsseldorf i predati zahtjev za novu."

Upropašten godišnji odmor 

Katarina Ilić je navela kako joj gospođa na letu za Sarajevo rekla kako joj je putovnica nevažeća za BiH i kako ne može na let za Sarajevo. 

- Vidno potresena i uplakana stojim u Berlinu u zračnoj luci i ne znam što činiti. Gospođa još razgovara sa svojim šefom, govori da nemam važeći dokument i prekida razgovor. Zadnje što je rekla, bilo je da ne smijem letjeti i da će mi kufer biti vraćen, a let u 12.40 kreće za Sarajevo bez mene", navela je Ilić koja je tada otkazala sve dogovore koje je imala u BiH. 

Ilić navodi kako joj je hrvatski konzulat rekao kako joj ne mogu pomoći jer nema važeći dokument. 

- Odmor mi je upropašten, a nikoga za to nije briga. Nitko mi neće nadoknaditi troškove, niti izgubljeno vrijeme, ispričala je Katarina Ilić.

- Ovdje je očito riječ o neobaviještenosti hrvatske državljanke koja je morala znati da građani Europske unije prilikom putovanja u druge zemlje moraju imati važeću putovnicu koja u trenutku putovanja ne ističe tri mjeseca kasnije. Osim toga, kao hrvatska državljanka gospođa Katarina Ilić je mogla u BiH putovati i sa važećom osobnom iskaznicom tako da joj putovnica nije ni trebala, rekli su za Fenix u hrvatskom konzulatu.

Ključne riječi

Komentara 81

SH
Shalan
18:58 06.08.2019.

I nisu joj mogli umjesto putovnice zatražiti osobnu iskaznicu i upisati podatke? Kad bošnjaci zaglume državu "triju naroda" he he. Da je bio koji Enes ili Hatidža, ne bi bilo problema.

CR
CrveniJohn
18:28 06.08.2019.

Svima ljevičarima su djedovi i bake iz Bosne i oteli stanove i tvornice Hrvatima. Amen.Ubrzo im ističe viza i svi idu u Bosnu.Hrvati nikad nisu bili Ljevičari.Niti jedan.

Avatar cros
cros
19:21 06.08.2019.

Ovdje je novinar pružio posve krivu informaciju. Naime, osoba koja ima putovnicu države izvan schengenske zone, mora u trenutku ulaska u tu zonu imati putovnicu koja vrijedi minimalno još 90 dana! Pošto je gospođa imala putovnicu koja je točno 90 dana do isteka, po izlasku izvan Shengenske zone na 14 dana, vraćala bi se u nazad sa putovnicu koja bi imala nešto preko 70 dana!!! To je pravilo EU, ne Hrvatske. Drugo, predstavnik konzulata priča gluposti, jer osoba koja živi vani ne može posjedovati hrvatsku osobnu iskaznicu, posebice ne oni čije je mjesto boravišta prije bilo u Mostaru, odnosno BiH!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije