Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI TRENDOVI

Hrvati više vjeruju EU nego vlastitoj vladi i parlamentu

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.08.2019.
u 22:29

Porazni rezultati eurobarometra po kojima smo na samome dnu unije

Da Hrvati nemaju visoko mišljenje o institucijama vlastite države i nije neka tajna, no rezultati najnovijeg Eurobarometra otkrivaju da je Hrvatska po razini povjerenja u državne institucije na samom dnu Europske unije. Povjerenje u Vladu i Sabor po tom istraživanju ima samo 13 posto hrvatskih građana, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU.

“Žetončići” ne pomažu

Nakon Hrvatske, najniža razina povjerenja u Vladu i parlament je u Velikoj Britaniji, vjerojatno pod utjecajem nesnalaženja tamošnjih vlasti oko situacije s Brexitom. U Velikoj Britaniji ovim institucijama vjeruje svega 19 posto građana. Slijedi Bugarska, u kojoj parlamentu vjeruje samo 17 posto građana, ali je znatno veće povjerenje u vladu, oko 25 posto. Očekivano, najveće je povjerenje u državu u najrazvijenijim članicama poput Danske, Finske, Nizozemske i Luksemburga.

Što je uzrok niskog povjerenja Hrvata u državu, ne treba previše objašnjavati, s obzirom na to da stručnjaci godinama upozoravaju kako visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na povjerenje u institucije. A po indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, Hrvatska stoji znatno lošije od prosjeka zapadne Europe i EU. Hrvati pritom za korupciju najodgovornijima smatraju političke stranke, a poraznim rezultatima Eurobarometra sasvim sigurno su pridonijeli i novi politički trendovi, poput neprincipijelne parlamentarne većine okupljene oko koalicije HDZ-a i HNS-a, koju na životu održavaju prebjezi iz SDP-a i Bandićevi “žetončići”.

Takve kombinacije podgrijavaju sumnje u političku korupciju, na kojima se javljaju i rastu populistički pokreti koji žive od kritike stranaka “mainstreama”. U programima takvih populističkih stranaka i pokreta redovito je i kritika EU, no rezultati Eurobarometra pokazuju kako građani po tom pitanju baš i ne dijele njihov stav. Povjerenje u samu Europsku uniju ima 46 posto Hrvata, dakle gotovo trostruko više njih nego što ih iskazuje povjerenje u Vladu i Sabor.

Većina ne želi euro

Kao što smo već izvijestili, potpuno pozitivnu sliku o EU ima 43 posto ispitanika u Hrvatskoj, što je četiri posto više nego lani, a njih 13 potpuno negativnu, što je pad od pet posto. Većina građana optimistična je i kada je riječ o budućnosti EU – 65 posto anketiranih u Hrvatskoj su optimisti, a njih 31 posto pesimisti. Građanima Europske unije u Hrvatskoj se osjeća 64 posto ispitanika, dok suprotan odgovor daje njih 36 posto.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Na pitanja što ih brine kada je riječ o EU, 42 posto Hrvata odgovara da je zabrinuto zbog imigracije, na drugom mjestu na ljestvici zabrinutosti jest terorizam s 33 posto, slijedi ga s 18 posto stanje javnih financija, dok je 14 posto ispitanika zabrinuto zbog klimatskih promjena, a 13 posto zbog ekonomske situacije.

Ono što bi u rezultatima proljetnog Eurobarometra moglo zabrinuti Vladu i premijera Andreja Plenkovića odnos je građana prema zajedničkoj valuti, budući da se više od polovice anketiranih u Hrvatskoj izjašnjava protiv uvođenja eura. Za uvođenje eura izjasnilo se 42 posto građana, dok je njih 54 posto protiv. 

Komentara 6

ST
stefj
23:08 08.08.2019.

Nepovjerenje u institucije, naravno. Pa nisu bez veze državna i javna služba u rangu Venezuele... A što se tiče eura, nije mi jasno protivljenje. Jedina dobra stvar vezana uz euro je to da neće moći doći nitko na vlast i sjetiti se nekontrolirano štampati kune. Ništa drugo se neće promijeniti, čak niti cijene neće ići nešto bitno gore... Možda nešto više narastu cijene usluga, no to ionako nema toliko veze s eurom, koliko s rastom plaća, pa normalno da onda i cijene usluga rastu... A kako to promijeniti? Budući da je država u širem smislu preko 70% svega (po nekima i preko 80%), nikako, nema šanse... Državna i javna služba su uzrok i izvor korupcije, nepotizma, negativne selekcije, antipoduzetničke klime i svega ostalog lošeg. Budući da svaka vlada radi na tome da poveća udio države u gospodarstvu, sve te negativne stvari igraju sve veću ulogu u društvu i društvo se razvija u negativnom smjeru... Nije bez veze da struka i sposobni odlaze, da se poduzetništvo guši. Da bi nesposobni bezveznjaci kolo vodili, svi pametni i sposobni moraju otići, jednostavno... I u EU su pristuni slični negativni trendovi, no budući da su države puno manje uključene direktno u tržište i gospodarstvo, onda je negativni utjecaj tih tokova neizmjerno manji.

CR
CroZrakomlatNo1
07:10 09.08.2019.

Pravi cro domoljub ne viruje protestantima i nevjernicima vise nego domacim katolickim domoljubima RKCa!!!!

BA
BARUH
23:25 08.08.2019.

Pa kako i neće vjerovati oni u Europi što kažu to i učine, a u našoj vladi što slažu to i ne učine i tako godinama, a mi se stalno borimo oko toga tko je bolji HDZ ili SDP a nevaljaju brate ni jedni ni drugi laži maži nosi kradi bez razlike i bez prestanka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije