Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef Hanfe o kriptovalutama

'Hrvati su uložili stotine milijuna kuna, no zbog ovog neka budu oprezni'

Ante Žigman
Foto: PIXSELL
1/2
02.11.2018.
u 23:02

Tehnološki napredak ne može se zaustaviti, no tko kupuje preko blockchaina, mora preuzeti i rizike, kaže Ante Žigman, šef Hanfe

Ni hrvatski ulagači nisu odoljeli izazovima koji su došli s modernom tehnologijom i kriptovalutama te se vjeruje da su njihova ulaganja u virtualne valute premašila nekoliko stotina milijuna kuna. Kakve rizike takve investicije nose i što možemo očekivati u budućnosti, objašnjava Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, države agencije koja je zadužena za nadzor financijskih usluga.

Koliko je teško tržište kriptovaluta u Hrvatskoj? 

Ne postoje službeni podaci koji bi nam mogli dati pouzdan uvid u to koliko je „teško“ cjelokupno tržište. Iz javno dostupnih informacija vidljivo je da je određen broj osoba s područja Republike Hrvatske u 2017. i 2018. prikupio sredstva putem inicijalne ponude kriptovaluta – ICO-a, što je u određenom trenutku prelazilo protuvrijednost od nekoliko milijuna, ako ne i više od 10 milijuna američkih dolara. Ipak, s obzirom na iznimno visoku volatilnost kriptotržišta i nepostojanja obveze transparentnosti, ne može se pouzdano znati koliko prikupljenih sredstava takvi subjekti drže, kako ih troše, odnosno po kojoj vrijednosti su kriptovalute prebacivali ili ih prebacuju u valute kao što su kuna, dolar ili euro. Zbog svega toga ne možemo ni sa sigurnošću znati koliko je tako prikupljenih sredstava uloženo na području Hrvatske. Osim toga, vidljivo je i to da neke osobe s područja RH nisu uspjele u pokušaju prikupljanja određenih sredstava putem ICO-a, na primjer CookUp.

Osim toga, možemo primijetiti  postojanje takozvanog mjenjačkog tržišta, gdje je samo jedan subjekt 2017. zaključio godinu s više od 200 milijuna kuna prihoda. Na području Hrvatske vjerojatno postoje subjekti koji se kao privatne osobe, ali i ozbiljniji poslovni pothvati, bave takozvanim rudarenjem kriptovaluta, no o kojem se volumenu radi, teško je procijeniti.

Zbog svega navedenoga cijeli opseg ulaganja hrvatskih građana u kriptovalute, bilo ono špekulativno ili radi razvoja određenih projekata, nije moguće pouzdano izračunati, ali na temelju javno dostupnih podataka naša je procjena da je u 2017. taj iznos premašio 300 milijuna kuna.

Postoji li potreba za dodatnom regulacijom, kako Hanfa može djelovati?

Hanfa u ovom trenutku može djelovati samo u odnosu na financijske instrumente, odnosno vrijednosne papire, i to sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala.

Važno je napomenuti kako su ti pojmovi preuzeti iz direktive MiFID II, odnosno u najbitnijem djelu ujednačeni na razini Europske unije. Zbog toga Hanfa aktivno sudjeluje u ujednačavanju stavova s ostalim regulatorima i Europskim nadzornim tijelom za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Može se očekivati da će se do kraja godine formirati ujednačen stav, nakon čega će se moći preciznije govoriti o daljnjim koracima. Na regulatorima i eventualnoj regulativi je da ne koči razvoj, ali ni da dopušta nezakonito postupanje ili ostvarivanje različitih rizika. To je stav koji je, primjerice, zauzela Francuska tijekom javne rasprave koja je tamo provedena s obzirom na reguliranje kriptovaluta.

Kako biste definirali blockchain tehnologiju, što nam ona donosi? 

Blockchain ili, možda bolje, tehnologija distribuiranog zapisa (DLT) obećava, kako joj samo ime kaže, određenu razinu decentralizacije u funkcioniranju do sada centraliziranih sustava. Njezini zagovornici uglavnom smatraju da će učiniti cijeli financijski sustav efikasnijim i pristupačnijim za korisnike, dok protivnici govore o špekulativnom karakteru i neostvarivosti, pa čak i opasnosti takvih ideja. Važno je napomenuti da su veći regulatori uglavnom zauzeli neutralan stav naspram same tehnologije – ističu rizike i poduzimaju mjere protiv nezakonitih postupanja, ali naglašavaju nužnost da se ostavi prostor za razvoj DLT ekosustava i otvaraju dijalog s njegovim sudionicima.

Što su tokeni, kako uopće sudionik u tom lancu može biti siguran da neće biti prevaren?

Tokene se uglavnom definira kao decentralizirani i kriptografski osigurani prikaz određenog skupa prava. Jednostavnije rečeno, gleda ih se kao neku vrstu imovine u digitalnom obliku. Važno je odmah napomenuti da se ulagatelji u ovom trenutku ne mogu osloniti na zaštitne mehanizme koje pruža regulativa o tržištu kapitala ili će to moći samo u rijetkim situacijama. U ovom trenutku EU regulativa ne daje mu poseban pravni status, odnosno imatelji tokena ovise samo o tehničkoj sigurnosti DLT mreže na kojoj su izdani i postupanju njegova izdavatelja prilikom ispunjavanja obećanih obveza.

Spomenuli ste da je u Hrvatskoj bilo inicijalnih ponuda kriptovaluta (ICO), što je pandan inicijalnoj ponudi dionica (IPO). Biste li preporučili uključivanje u ICO, koja je njegova prednost, a što je nedostatak?

Hanfa je izdala više upozorenja vezana uz ulaganje u ICO. Radi se o visokorizičnom i nereguliranom ulaganju povezanom s cijelim nizom tržišnih, tehničkih i pravnih rizika. Iako je niz prednosti korištenja novih tehnologija, ulagatelji u kriptovalute vrlo su često izloženi različitim pokušajima krađe identiteta putem interneta, tzv. phishingu, mogućim manipulacijama prilikom trgovanja i rizika informacijskih sustava na kojem su kriptovalute kreirane, na kojem se pohranjuju i na kojima se njima trguje.

Tehnološke inovacije transformiraju tržište kapitala, no ipak je potrebna doza opreza s obzirom na različitu brzinu razvoja tehnoloških inovacija i povezanog regulatornog okvira. Dodatan razvoj u tom segmentu još se očekuje i zato je važno da se prilikom ovakvih ulaganja dobro odvagnu potencijalni rizici i koristi.

Treba imati na umu da se tehnološki napredak ne može zaustaviti i da će prodor novih tehnologija biti brži nego što je to bio slučaj u prošlosti. Sjetimo se dotcom balona krajem 90-ih koji je neke kompanije poput Amazona doveo do ruba propasti. Danas su te kompanije perjanice globalnog tržišta kapitala. Stoga će nove tehnologije proći kroz tzv. dolinu suza prije nego što postanu dominantan dio tržišta kapitala.

Tko su ulagači u kriptovalute, jesu li to većinom mlađi ljudi?

Zbog nedostatka službenih podataka teško je dati točan odgovor, ali s obzirom na usku povezanost ovakvih ulaganja s internetom i novim tehnologijama te načinom i sredstvima kojima sudionici tog tržišta komuniciraju, poput Twittera, Telegrama, Mediuma, Slacka, Discorda i slično, opravdano je pretpostaviti da se radi o nešto mlađoj populaciji od ulagatelja na tradicionalnim tržištima. 
S obzirom na dostupnost tehnologije i interneta, u ovom slučaju potencijalno tržište je cijeli svijet, sa svim prednostima i neizbježnim rizicima.

>> Pogledajte prvi mobitel sa savitljivim zaslonom

Komentara 18

AA
Aartur
23:41 02.11.2018.

Šef Hanfe se više brine o kriptovalutama (koje nisu pod njegovom ingerencijom) nego o dionicama na ZSE (koje jesu pod njegovom ingerencijom i gdje su Hrvati već izgubili puste milijarde)

BA
barbaizamerike
01:10 03.11.2018.

Zanimljivo da drzava pojma nema da neki Hrvati rudare sa sluzbenih drzavnih racunala i to 24 sata 7 dana u tjednu i trose jako puno struje

Avatar TheJack
TheJack
00:42 03.11.2018.

Ne znam da li je bas svaki Ante toliko bistar? Cuj, ne moze se kontrolirati, tj. zabadati nosu u tudji slajbok!? Zato i jest kljucna rijec KRIPTO. No hajde da pojasnimo. Sto je to sto svi zele? Energenti, zlato i rijetke zemlje (Meneljejev sustav). Sto je ono sto svi ne zele, ali ne smiju reci? Dolar kao svjetsko platezno sredstvo, koji se oslanja na vojnu silu i jos uvijek jako opcu ekonomiju SAD. Ne zele da potres na americkim burzama uzdrma cijeli svijet, te ne zele osiromasiti preko noci bez svog djelovanja. Trgovina novcem koji nije tvoj, ili jos gore, trgovina novcem koga nem,a je vrlo opasna trgovina, dakle mogucnostima, koje mogu da budu, ali i ne moraju, pa trziste nekretnina propadne u nekoliko sati. I evo nas u svijetu virtualnog novca, hedz fondova, ili cega vec, gdje smo na samo jedan korak od cuvenog Poncija. Kriptovaluta je tkodjer virtualna vrijednost, ali ona ne nastaje odlukom nekog brokera, upitnih moralnih vrijednosti, nego kroz kompliciran sustav jednadzbi i matematickog algoritma gdje konkluzija u nizem bloku, postaje premisa u potonjem. Ocito je da se vise isplati generirati alternativni sustav transakcija, nego hakirati postojeci. Malo mi to mirisi na pravdu, jer ako zazivi sadasnji povjerioci ce biti na ogromnom gubitku. Oni navikli na prezivljavane ce, i opet pravda, najbolje proci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije