Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzavrela atmosfera u strankama nakon zatvaranje biračkih mjesta

Hrvati su izabrali

01.10.2006.
u 23:59

Do kasnih noćnih sati u izbornim stožerima svih većih stranaka vladalo je pobjedničko ozračje. U svom prepoznatljivom stilu političari su se proglašavali pobjenicima i gotovo svi isticali zadovoljstvo visokim postotkom osvojenih glasova, te ako je suditi po njihovim izjavama BiH će imati 23 predsjednika i bezbroj zastupnika.

Stranački operativci na ternu uredno su dojavljivali rezultate u stranačke stožere, a rezultati, iako nepotpuni i neslužbeni, nekima su ipak uklonili početne osmjehe s lica. Građani BiH noć nakon izbora uglavnom su proveli uz televizijske posebne emisije koje su izravnim javljanjima iz stožera stranaka te stzručnim komentarima i procjenama izbornu atmosferu prenosili u bh domove.

Bez većih ispada
No, dok su se čekali prvi neslužbeni rezultati izbora, najzanimljivije teme razgovora bili su incidenti na izbornim mjestima, kojih je, srećom, ipak bio neznatan broj. U Srebreniku se jedan, iznimno maštovit građanin na biračkom mjestu pojavio s fotokopijom glasačkog listića te pokušao glasati dva puta, a u općini Sapna su se potukli predsjednik i članovi biračkog odbora te su tom prigodom uništene dvije glasačke kutije i razbijen prozor u prostoriji u kojoj se nalaze birališta.

Uskoplje
U Uskoplju je također došlo do manjih izgreda kada je jedan osoba, prema policijskom izvješću, narušavala javni red i mir. Policija je općenito zadovoljna sigurnosnom situacijom u izbornom danu. U Posušju i Livnu se kasnilo s otvaranjem nekih biračkih mjesta. Zabilježeni su i određeni problemi s biračkim popisima. Mnogi birači dođu na biračka mjesta na kojima su glasovali i za ranijih izbora, ali se sada njihova imena ne nalaze na popisima na tim glasačkim mjestima nego ih se usmjerava na druga biračka mjesta.

Odustajanje
Dio glasača zbog toga odustaje od glasovavnja, izjavila je koordinatorica nevladine promatračke mreže “BH OKO” Sonja Karačić. Zanimljivo je da su i na jednom biračkom mjestu u Mostaru novinari udaljeni jer navodno ometaju izborni proces te da nije dopušteno uzimati izjave od glasača.

Po običaju značajan broj glasača se na izbore odlučuje u posljednjim trenutcima pa su neka biračka mjesta ostala otvorena i nakon devetnaest sati. Mnogi birači su pohvalili aktivnost tzv. mobilnih glasačkih timova koji su obilazili staračke domove, bolnice i druga mjesta te na taj način omogućili glasovanje i osobama kojma to inače ne bi bilo moguće.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije