Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Hrvati se složili: Zbog članstva u NATO-u manje je izgledno da će nas napasti neka strana država

Ilustracija hrvatskih vojnika
Foto: pixsell
1/4
19.03.2020.
u 16:53

U SAD-u, pak, najmoćnijem savezniku, 56 posto ispitanika kaže da bi danas glasalo za članstvo u NATO-u, a 8 posto da bi glasalo protiv.

Prema istraživanju javnog mišljenja koje je NATO po prvi put s ovakvim pitanjima proveo u svih 30 država saveznica, 66 posto Hrvata slaže se s tvrdnjom da članstvo u NATO-u čini manje izglednim napad neke strane države na našu zemlju. S tom tvrdnjom se ne slaže 14 posto hrvatskih ispitanika, a ostali ne znaju.

Na pitanje kako bi glasali da se danas održava referendum o članstvu u NATO-u, hrvatski su se ispitanici izjasnili većinom za: 63 posto za i 17 posto protiv. To je nešto veći izričitih protivnika članstva u NATO-u nego što je prosjek svih zemalja (prosjek je 64 posto za, 9 posto protiv), ali i dalje je manji nego, primjerice, omjer u Sloveniji gdje se 50 posto ispitanika izjasnilo za članstvo u NATO-u, a 27 posto protiv. Najveći postotak onih koji se izjašnjavaju protiv zabilježen je u Crnoj Gori, 33 posto protiv naspram 54 posto za. 

Najveća potpora je u Albaniji, koja je ušla u NATO zajedno s Hrvatskom 1. travnja 2019.: 95 posto Albanaca je za, 1 posto protiv, ostali ne znaju. Nakon Albanije najveća potpora članstvu u NATO-u je u Poljskoj, Rumunjskoj, Litvi, Norveškoj, Danskoj, Estoniji…

U SAD-u, najmoćnijem savezniku, 56 posto ispitanika kaže da bi danas glasalo za članstvo u NATO-u, a 8 posto da bi glasalo protiv.  NATO je prošle godine proslavio 70 godina postojanja, a istraživanje javnog mišljenja, koje je objavljeno danas u sklopu godišnjeg izvješća glavnog tajnika saveza Jensa Stoltenberga, provela je agencija Populus.

- U prosjeku 81 posto ljudi diljem saveza vjeruje da je sigurnosna suradnja Sjeverne Amerike i Europe važna. Njih 76 posto slaže se da ih NATO saveznici trebaju braniti u slučaju napada. Njih 71 posto slaže se da njihova zemlja treba djelovati u obrani nekog drugog saveznika - rekao je Jens Stoltenberg. 

Zbog globalne pandemije koronavirusa, čiji je epicentar trenutno upravo u Europi, glavni tajnik NATO-a prvi je put u povijesti prezentirao godišnje izvješće na virtualnoj press konferenciji, okružen kamerama umjesto novinarima. 

- Živimo u nesigurnom svijetu. Ali NATO ostaje apsolutno privržen svojoj misiji osiguranja mira i sigurnosti za naših skoro milijardu građana - rekao je Stoltenberg

Godišnje izvješće daje i najnoviji pregled toga gdje koja saveznica stoji po ispunjenju zacrtanog cilja o izdvajanjima za obranu u visini 2 posto BDP-a. Hrvatska je na 1,68 posto BDP-a. 

Komentara 4

KR
Krotila2
19:35 19.03.2020.

Hrvatske Oružane Snage,jedini su garant.

ST
Stipan
18:54 19.03.2020.

Budući ratovi se neće voditi puškom ili topom već virusom .

MC
McDonaldTrump
17:46 19.03.2020.

Zar jos sivite u strahu? Nevjerovatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije